Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Železnička stanica u Kragujevcu opasna po život
 
 

Železnička stanica u Kragujevcu opasna po život

zeleznickastanicakragujevacKRAGUJEVAC - Železnička stanica u Kragujevcu postala je opasna po život jer ne samo što je stecište narkomana, kriminalaca i lutalica, zapuštena i urušena već je inspekcija njen toalet proglasila i leglom zaraze. Stanica je ista kao što je bila i pre 132 godine kada je i napravljena.

Na njoj je u skorije vreme zamenjen jedino krov, kao i oluci. Sve ostalo više liči na scenografiju za film strave nego na stanicu kakva dolikuje gradu koji je centar Šumadije.

Posebna priča je stanični toalet, koji se nalazi u neposrednoj blizini, na deset metara, i koji je inspekcija još pre petnaest godina proglasila „opasnim po život“. Ispucali pod preti da proguta nesretnike koji na njega kroče, a o higijeni nema ni pomena. Stecište narkomana, prostitutki i kriminalaca i dalje postoji. Kako je za „Blic” izjavio šef stanice Mlađan Raičević, „napravljen je pre dve godine novi mokri čvor u samoj zgradi stanice“, ali objekat koji je van nje i dalje postoji. Planirano je da se on sruši, ali to se nije desilo do danas. Još 2008. godine napravljen je plan za renoviranje i rekonstrukciju Železničke stanice, koja je objekat pod zaštitom države. Iako je planirano da se obnovi cela fasada, do najsitnijih detalja, i da se tišleraj zameni identičnim, od drveta, za to nema novca. Nađeno je sredstava samo za obnovu krova, koji je pokriven biber-crepom, i za oluke. Ostalo mora da sačeka. Po projektu, koji je napravio CIP, treba da se potpuno izmeni raspored prostorija unutar stanice, pa će kancelarije biti modernije, čekaonica prilagođena i invalidima, kao i svi prilazi. Treba da se napravi i novi sanitarni čvor, sa novim toaletima, jer je sadašnji samo privremeno rešenje - kaže Raičević.

Kako tvrde odgovorni u kragujevačkom Zavodu za zaštitu spomenika kulture, Železnička stanica u Kragujevcu se vodi kao „nepokretno kulturno dobro, napravljeno 1886. godine, koje je u lošem stanju“. U izveštaju se navodi i da je to objekat u državnoj svojini, trenutno u funkciji, koji nije očuvan.

Gradska inspekcija Kragujevca je najavila da će ponovo obići Železničku stanicu u toku ove nedelje i napisati novi nalog za zatvaranje javnog toaleta.

Izvor: Blic

This content has been locked. You can no longer post any comment.