Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Prevazilaženje globalnih izazova – novi prostor za saradnju
 
 

Prevazilaženje globalnih izazova – novi prostor za saradnju

Nakon otvaranja izložbe dokumenata i fotografija o diplomatskim odnosima između Srbije i Britanije, u zgradi Stare skupštine, održana je panel diskusija o britansko-srpskim istorijskim vezama i diplomatskim odnosima u kojoj su učestvovali Nj.E Denis Kif, ambasador Velike Britanije u Srbiji, Ivica Dačić, vršilac dužnosti premijera Vlade RS i ministar spoljnih poslova i Slobodan Marković, istaknuti stručnjak za srpsko-britanske odnose, direktor novoosnovanog Centra za britanske studije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

 

Prema rečima ambasadora Kifa, tokom proteklih 180 godina, britansko-srpski odnosi dinamično su se razvijali, u veoma širokom spektru oblasti, politici, ekonomiji, odbrani, kulturi, obrazovanju, prolazeći, takođe, i kroz izvesna iskušenja. Imajući u vidu celokupan tok britansko-srpskih odnosa, do danas, razdoblja srdačnosti, prijateljstva i savezništva značajno preovladavaju nad periodima nerazumevanja, suprostavljanja i nezainteresovanosti. Snažno smo opredeljeni daljem jačanju odnosa sa Srbijom u skladu sa razmišljanjem premijerke Tereze Mej o izgradnji odnosa sa starim prijateljima kao i sa poznavanjem i zainteresovanošću ministra spoljnih poslova, Borisa Džonsona za Srbiju - istakao je ambasador Denis Kif. Istorijski odnosi Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva su nastali i dalje se razvijali u kontekstu prelamanja interesa velikih sila na Balkanu.

Ekonomski i politički odnosi uticali su na odluku tadašnje britanske Vlade da uspostavi diplomatske odnose sa Srbijom. Odluka o postavljenju konzula, pukovnika Džordža Lojda Hodžisa, prvog diplomatskog predstavnika koji je 1837. godine stigao u Kragujevac, tadašnju prestonicu Kneževine Srbije, pokazala se kao veoma dobra - ne samo da su odnosi dve države unapređeni, već nijedan strani konzul nije uspeo da uspostavi tako prisne odnose sa bilo kojim srpskim vladarom u 19. veku, kao što je to učinio Hodžis - rekao je Ivica Dačić. Dačić je istakao da i pored neslaganja oko pitanja koja su za Srbiju od posebnog značaja, u odnosima dve države postoji veliki prostor za saradnju, posebno u prevazilaženju globalnih izazova sa kojima smo danas suočeni, kao što su ekonomska nestabilnost, vojni sukobi, prirodne nepogode, migrantska kriza i borba protiv terorizma.

Nakon ove panel diskusije u zgradi Stare skupštine, održane su još dve tematske diskusije o obrazovnim i kulturnim vezama Srbije i Britanije i uticajima britanske popularne kulture u Srbiji.

This content has been locked. You can no longer post any comment.