Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Govori da bih te video
 
 

Govori da bih te video

radioPrvi humanitarni radio u Srbiji osnovan je početkom godine u Kragujevcu. Ideja je potekla od Udruženja građana "Ekspres", a program, koji nije komercijalnog karaktera, treba da promoviše potrebe osoba sa invaliditetom i informiše o aktivnosti pojedinaca i udruženja. Branko Lukić, osnivač Humanitarnog radija i predsednik Udruženja građana "Ekspres", kaže da teže da to bude radio sa humanitarnim sadržajima, jer je, kako kaže, ideja da svojim radom daju doprinos otklanjanju predrasuda prema osobama sa invaliditetom.

"Ideju su podržali svi, od lokalne samouprave do velikog broja udruženja. Trudićemo se da obogatimo program, a za to će nam biti potrebno i vreme, ali i novac", kaže Lukić.

Sa skromnom opremom i tehnikom, čiju su nabavku, uglavnom, sami finasirali, volonterskim radom, proizvode 24-časovni program putem interneta. Za radio-stanicu u osnivanju zadovoljni su, kažu, brojem slušalaca.

"Slušaju nas sa svih kontinenata. Tehnički smo slabo opremljeni. Ipak, trudimo se da program bude kvalitetan i da prija svima", dodaje Dejan Milivojević, muzički urednik Humanitarnog radija.

Na finasiranje socijalnih potreba građana i udruženja osoba sa invaliditetom, Grad Kragujevac izdvaja oko pet odsto godišnjeg budžeta.

"Ovakva udruženja zaista ulažu velike napore da se integrišu u sve društvene tokove. Veoma je važno da ta integracija bude sveobuhvatna. Mislim da će ovaj radio uspeti da još više približi tu problematiku običnim građanima", kaže Slađana Bošković, član Gradskog veća za socijalnu politiku i društvenu brigu o deci.

U Humanitarnom radiju očekuju da će na narednom konkursu za dodelu frekvencija dobiti dozvolu za klasično emitovanje programa. Pomoć humanih ljudi, dodaju, biće od veliko značaja za opremanje stanice i njenog opstanka.

Tekst preuzet sa sajta www.rts.rs

This content has been locked. You can no longer post any comment.