Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Akcija besplatnog testiranja na HIV
 
 

Akcija besplatnog testiranja na HIV

testiranjeU Kragujevcu je juče organizovana akcija besplatnog, anonimnog i doborovoljnog testiranja na HIV. Ovu akciju pokrenulo je Ministarstvo zdravlja, a u Kragujevcu su je zajednički realizovali Institit za javno zdravlje, omladina „Jazasa“ i Nevladina organizacija „Duga“. Ministarstvo zdravlja je pre dva meseca pokrenulo akciju „Ne možeš da znaš dok se ne testiraš“, kako bi motivisalo što više građana da se dobrovoljno testiraju.

Ovom akcijom su hteli da razbiju i tabue koji vladaju o osobama koje se testiraju.

Praksa je pokazala da je procenat testiranih osoba mnogo veći ukoliko se organizuju akcije na javnim mestima, nego u zvaničnim institucijama.

U terenskim mobilnim jedinicama testiranje je potpuno dobrovoljno i rezultati se dobijaju odmah.

Značaj preventivnih pregleda je utoliko veći, što na našem tržištu postoji kvalitetna terapija koja pomaže u lečenju virusa koji je rano otkriven.

U akciji „Ne možeš da znaš dok se ne testiraš“, velika pažnja posvećena je takozvanim rizičnih grupama stanovništva, u koju spadaju zdravstveni radnici i pripadnici policije, jer su oni na poslu često izloženi susretu sa inrficiranim osobama.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, u Srbiji je početkom ove godine 1.611 osoba živelo sa HIV, a tokom 2011. otkriveno je 127 novoinficiranih.

Takođe, prošle godine registrovana stopa osoba testiranih na HIV infekciju iznosila je 7,7 na hiljadu stanovnika, što je u odnosu na druge evropske zemlje veoma malo.

Zbog toga je kampanja „Ne možeš da znaš dok se ne testiraš“, usmerena i na borbu protiv diskriminacije osoba koje žive sa ovim virusom, jer i to utiče na manji broja osoba koje se testiraju.

Izvor: RTK

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži