Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Studenti iz dijaspore u Kragujevcu
 
 

Studenti iz dijaspore u Kragujevcu

una i stefanU organizaciji Ministarstva vera i dijaspore, studenti poreklom iz Srbije koji studiraju na prestižnim svetskim univerzitetima, dolaze na praksu u matičnu zemlju. Dvoje njih odlučilo se za boravak u Kragujevcu, gde će se upoznati sa radom lokalne administracije. Una Kubota je osnovne studije završila je u Beogradu, a postdiplomske, na smeru diplomatija i inrternacionala politika, nastavila u Bolonji. Kragujevac je izabrala, zato što je, kako kaže, po privrednom razvoju i preduzetničkom duhu, najviše podseća na Italiju.

"Očekujem da ću ovde naučiti na koji način se uspostavlja saradnja između lokalne samouprave i državnih organa", kaže Una. "Upravo ta veza i dobri odnosi, doprineli su privrednom razvoju Kragujevca. Danas je to značajan privredni centar Srbije, koji godina uspešno sarađuje sa regijom Ređo Emilija u Italiji."

Vreme odmora i Stefan Jović, umesto na moru, provodi u upoznavanju ekonomskog razvoja Kragujevca i Srbije.

Stefan ima 21 godinu i živi u Kanadi, menadžment studira u Njujorku a ekonomiju u Londonu. Srbija je kaže, njegova zemlja i nada se da će svojim znanjem doprineti njenom daljem razvoju.

Naši ljudi iz dijaspore treba više da investiraju u Srbiju, smatra Stefam, i da "umesto što prave kuće u kojima niko ne živi, doprinesu ekonomskom razvoju i zaposle mlade ljude".

Iako ne zna čime će se tačno baviti, jer planira da upiše i prava u Njujorku, Stefan kaže da je Srbija njegova otadžbina i da planira da se vrati.

I Stefan i Una prvi put su u Kragujevcu. Grad im se dopada i planiraju da obiđu njegove kulturno-istorijske znamenitosti i upoznaju se sa što više vršnjaka. Ipak, kako kažu, na prvom mestu im je učenje, pa će, tokom letnje prakse koja traje do 20. jula, obići službe Gradske uprave, javna preduzeća i privatni sektor.

Biljana Tomić, šef Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj Kragujevca, koje je i domaćin ovim mladim ljudima, kaže da je vladalo veliko interesovanje naših studenata, koji su se javili na konkurs NALEDA, da svoju praksu obave upravo u srcu Šumadije. Zato je, kako kaže, i napravljen presedan, pa su umesto jednog, kako je bilo predviđeno, na praksi dvoje studenata.

Pored Une i Stefana, koji borave u Kragujevcu, još nekoliko gradova ugostilo je dvadeset četvoro studenta iz dijaspore. Bilo da su rođeni u inostranstvu ili su kasnije otišli, svi žele da što bolje upoznaju Srbiju i budu njeni promoteri širom sveta.

Tekst preuzet sa sajta www.rts.rs
Foto: Boban Lazarević

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži