Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Ekonomija Veći izvoz iz Topole
 
 

Veći izvoz iz Topole

ciric-527Zahvaljujući pomoći države, povećan izvoz preduzeća "Livar" iz Topole. U toku su pregovori o izvozu na tržišta Italije, Slovenije i Makedonije, rekao ministar Nebojša Ćirić. 

Ministar ekonomije Nebojša Ćirić izjavio je da će, zahvaljujući pomoći države od oko 1,2 miliona evra, preduzeće "Livar" iz Topole realizovati izvoz od oko pet miliona evra, koji će biti dupliran u 2012. godini.  Ćirić je, tokom posete Topoli, najavio i pomoć države firmi "Karbon" kako bi povećala izvoz u Rusiju, Belorusiju i Ukrajinu.

Prilikom obilaska "Livara", koji je prešao u većinsko vlasništvo države posle neuspele privatizacije, Ćirić je rekao da je zahvaljujući pomoći Vlade od 60 miliona dinara ta firma stala na noge, tako da je od 204 zaposlena radno angažovano 130 radnika.

Proizvodnja će od maja biti povećana na oko 300 tona odlivaka mesečno. U toku su pregovori o izvozu na tržišta Italije, Slovenije i Makedonije.

Zahvaljujući zajedničkim naporima Ministarstva ekonomije, sindikata i poslovodstva od jedne propale firme napravljena je "uspešna priča", istakao je ministar ekonomije.

"Karbon" na tržištu CEFTA  

Prilikom obilaska fabrike "Karbon", Ćirić je rekao da se radi o jednom od ukupno dva srpska preduzća koja su učestvovala u privatizaciji u Hrvatskoj, kada je kupljen brend i tehnologija "Karbona", tako da je u Topoli nastavljena proizvodnja pod tom robnom markom.

Ove godine "Karbon" će izvesti 50 odsto svoje proizvodnje i to uglavnom na tržišta CEFTA sporazuma, rekao je Ćirić i dodao da je iz razgovora sa menadžmentom saznao o planovima za izvoz na tržišta Rusije, Belorusije i Ukrajine.

"Karbon" je kupio jedan pogon, gde će investirati u nove mašine i opremu, a Ministarstvo ekonomije će pomoći tu investiciju da bi ta kompanija povećala proizvodnju i izvoz i otvorila nova radna mesta.

Nebojša Ćirić je naglasio da su privatni preduzetnici u Srbiji pretežno upućeni da funkcionišu bez pomoći države i uspevaju da budu konkurentni u inostranstvu, takmičeći se sa velikim multinacionalnim kompanijama.

"Karbon" je dobar primer gde država treba da pomogne i investira u privatna preduzeća koja su izvozno orijentisana, rekao je Ćirić i najavio veću pomoć države takvim firmama, bilo kroz podsticajna sredstva Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza, Fonda za razvoj ili kroz kredite za jačanje likvidnosti i investicije.

Izvor: RTS

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži