Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Ekonomija Poček - mač sa dve oštrice
 
 

Poček - mač sa dve oštrice

dinarOni koji razmišljaju o reprogramiranju kredita u naredne dve godine, trebalo bi dobro da razmisle o tome, upozoravaju stručnjaci. Oko 170 hiljada građana, koji su prošle godine uzeli subvencionisane keš kredite, uskoro počinju da otplaćuju šest puta veće rate.

Građani, njih oko 168 hiljada, koji su prošle godine uzeli keš kredite sa grejs periodom od 12 meseci, uskoro će početi da plaćaju rate koje su šest puta veće od dosadašnjih.  Dijana Tošković iz Šapca uzela je prošle godine subvencionisani kredit. Od tih para kupila je automobil. Do sada je plaćala samo kamatu i to oko 2.000 dinara, što joj, kaže, nije bio problem. Uskoro na naplatu stiže i glavnica, pa će za ratu morati da izdvaja mnogo više.

"Kad dođe 10.000 onda će to biti veći problem, jer plate stoje, a cene skaču. Onima koji planiraju da uzmeu kredit preporučujem da dobro razmisle, jer ako nema još jedna dobra plata u kući, to je teško", rekla je Dijana.

U trenutku kada je odobrila kredite sa grejs periodom, ideja države, kako su tada objašnjavali u Ministarstvu ekonomije, bila je da poveća kupovnu moć građana i da im u godini, kada su penzije i plate u javnom sektoru bile zamrznute, rata bude niža.

Verovalo se da će se po isteku tog roka standard poboljšati i da će vraćanje kredita biti lakše. Međutim, cene su rasle brže od plata, na šta mnogi nisu računali, što bi mogla da bude dobra pouka za one koji sada razmišljaju o novoj meri, reprogramiranju kredita.

"Ceo koncept reprograma kredita nema smisla ako se građanima za taj period ne obezbedi stabilan prihod i posao iz kojeg će moći da namiruju svoje obaveze", rekao je Dušan Uzelac sa sajta kamatica.com.

U suprotnom, reprogramiranje kredita pretvoriće se samo u odlaganje problema na dve godine. A uz to i košta.

"Ako uzmete reprogram, ukupna cena stambenog kredita od 50.000 evra biće bar za 1.000 evra veća. To je cena koju ćete platiti ukoliko želite sada da plaćate manje", kaže Milan Ćulibrk, novinar lista Ekonomist.

Prema njegovim rečima, pitanje je šta će biti za dve godine, da li ima ikakvih garancija da će standard da se popravi, kao što su političari obećavali u protekle dve godine, a vidimo da živimo gore nego što smo živeli. 

Da sada je sa otplatom rata kasnilo samo oko tri odsto građana, ali stručnjaci kažu da ih ne bi čudilo da se taj procenat u narednih nekoliko meseci poveća, kada na naplatu dođu krediti kojima grejsperiod ističe.

Izvor: RTS

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži