Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Ekonomija Vruć poreski krompir opštinama
 
 

Vruć poreski krompir opštinama

Porez-na-imovinuOpštine imaju rok do juna da obračunaju poreze u skladu sa novim Pravilnikom Vlade. Povećanje poreza ne može biti veće od 60 odsto u odnosu na staro rešenje. Koliki će porez na imovinu biti, znaće se u junu, kada ističe rok da lokalne vlasti, u skladu sa Pravilnikom koji je Vlada usvojila prošle nedelje, obračunaju nova poreska zaduženja.

 Pravilnik je utvrđeno kako se određuje poreska osnovica, a na opštinama je da odluče da li će poresku stopu od 0,4 odsto umanjiti kako bi ublažile povećanje poreskih zaduženja. Za imovinu vredniju od 10 milijardi dinara, stopa je veća i kreće se i do dva odsto.

Pošto poreski obračuni od nadležnih institucija ne stižu, građani sami preračunavaju koliko bi njihovo zaduženje, po novom zakonu, moglo da bude. Žele da na vreme usklade svoje izdatke.

"Prošle godine olakšica po članovima domaćinstava išla je do 70 odsto, ove godine je to zakonom predviđeno maksimalno 50 odsto, tako da će meni porez za ovu godinu biti veći 67 odsto" kaže Snežana Conić.

Ako je za utehu, po novom zakonu povećanje poreza ne može biti veće od 60 odsto u odnosu na staro rešenje. To važi samo za ovu godinu, ali već ima inicijativa da se zakon menja, kako bi ta odredba važila i ubuduće.

Mirjana Milanović iz Poreske uprave Kruševac kaže da su pre dobijanja rešenja za 2011. godinu svi poreski obveznici u obavezi da svoje poreske obaveze izmiruju po rešenjima iz 2010. godine.

Nove osnovice za obračun približnije su tržišnoj vrednosti stana, uvećavaju se do 1,4 odsto, zavisno od lokacije, i umanjuju do 40 odsto na osnovu starosti stana.

Na opštinama je da na tako dobijenu poresku osnovicu obračunaju stopu koja ne može biti veća 0,4 odsto, ali može biti manja. Mnoge opštinske vlasti najavljuju da poreze neće značajno povećavati, ali i da će se pridržavati poreske stope od 0,4 odsto, što je i uz dodatne olakšice, matematički teško izvodljivo.

Pomoćnik gradonačelnika Vranja Dragan Spirić rekao je da se ne može generalizovati, jer je svaka nepokretnost specifičnost za sebe, ali da će kod nekih obveznika svakako biti povećanja.

"Nije korektno to što radi Vlada Srbije, smanji vam transfere i da vam zakon koji vam omogućava da naplaćujete poreze, čime ugrožavate budžet svake porodice", gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović.

U većini zemalja porez na imovinu jeste lokalni prihod. Na koji način će naše lokalne vlasti razrezati poreska zaduženja, zavisi od zakonskih rešenja, ali i potreba za punjenjem lokalnih budžeta.

Izvor: RTS

This content has been locked. You can no longer post any comment.