Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Ekonomija OBUKOM DO POSLA U IKT SEKTORU
 
 

OBUKOM DO POSLA U IKT SEKTORU

Na svečanoj ceremoniji održanoj 9.maja u Hotelu Kragujevac u Kragujevcu, dvadeset polaznika “IKT klaster akademije Kragujevac 2017” dobilo je diplome i potvrde o pohađanju stručne obuke iz oblasti IKT tehnologije. Polaznici akademije su mladi, nezaposleni od 18 do 30 godina, a među njima su i oni koji su se zaposlili u kompanijama u kojima su u okviru obuke bili na praksi. Lider poslovnog kluba KUM, Stefan Svičević Koncept, pozvan je od strane GIZ organizacije Nemačke Vlade za međunarodnu saradnju da prisustvuje svečanoj ceremoniji. Akademiju je podržala Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, u okviru Nemačko-srpske razvojne saradnje.

 

“Broj kompanija u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija u Kragujevcu i okolini raste, a time i potreba za kadrom koji ima određene veštine i znanja u ovoj oblasti. Istovremeno, iako je mnogo ljudi, posebno mladih, nezaposleno, na tržištu nedostaje kadar koji poseduje veštine i znanja potrebne tim kompanijama. Neformalne, ali stručne i praktične, obuke poput “IKT klaster akademije Kragujevac 2017.”, neophodne su da bi se taj jaz premostio. Mladi nezaposleni ljudi tako dobijaju šansu da steknu nove, tražene kompetencije i zaposle se, a IKT kompanije kadar koji im je potreban”, rekao je povodom ceremonije Tomislav Knežević, ispred Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, koja je, u okviru Nemačko-srpske razvojne saradnje, u saradnji sa Švajcarskom Agencijom za Razvoj i Saradnju SDC, podržala “IKT klaster akademiju Kragujevac 2017.”.

Obuka na “IKT klaster akademiji Kragujevac 2017.” podrazumevala je 5 meseci specijalizovanog IKT treninga za JavaScript i JAVA programske jezike. Nakon toga, usledila je praksa od 3 meseca u kompanijama članicama IKT Klaster Centralna Srbija. Osnovi uslov prijave za akademiju bila je završena srednja stručna sprema, prednost su imali kandidati tehničke struke sa određenim nivoom znanja engleskog jezika, a predznanje u ITK oblasti nije bilo neophodno za JavaScript obuku. “U saradnji sa našim članicama, kompanijama iz IKT oblasti, analizirali smo koji profil kadra im je trenutno najpotrebniji i prema tome osmislili program “IKT klaster akademije Kragujevac 2017”.

Ovaj sistem usklađivanja i organizovanja obuke, zasnovane na kombinaciji teorijskog i praktičnog programa, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ) je implementaciona organizacija Nemačke Vlade koja u ime nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), podržava Srbiju kroz mnogobrojne bilateralne i regionalne projekte. Od 2000. godine, Savezna Republika Nemačka je kroz neposrednu pomoć izdvojila za Srbiju 1,8 milijarde evra. to jest učenja sa elementima dualnog obrazovanja koji inače primenjujemo, i sada se pokazao kao najbolji. Od dvadeset polaznika, troje je pre završene praktične obuke počelo da radi u kompanijama u kojima su bili na praksi, a mogućnost zaposlenja otvorena je i za ostale čiji praktični deo obuke još traje,” objasnio je Branimir Dženopoljac, direktor udruženja IKT Klaster Centralna Srbija, koje je realizovalo projekat “IKT klaster akademija Kragujevac 2017.”

GIZ i SDC nastaviće da podržavaju “IKT klaster akademiju Kragujevac”. Prijava polaznika za novi ciklus počeće u narednih nekoliko meseci. O tome će, kao i u prvom ciklusu, biti obaveštene sve zainteresovane institucije i mediji, kao i direkcija Nacionalne službe za zapošljavanje u Kragujevcu.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži