Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Ekonomija Sastanak sindikata Odbrambene industrije Srbije
 
 

Sastanak sindikata Odbrambene industrije Srbije

Sindikati fabrika namenske industrije Prvi partizan – Užice, Krušik – Valjevo, Sloboda – Čačak, Zastava oružje – Kragujevac i Prva iskra – Barič na sastanku održanom u Čačku 5. jula 2017. godine razmatrali su stanje u fabrikama OIS, kao i nedavnu najavu predsednika države da će deo Odbrambene industrije Srbije uskoro biti ponuđen na prodaju stranim poslodavcima.

 

Sindikati su zaključili da posledice prodaje namenske industrije mogu biti kobne, kako po same fabrike, tako i po odbrambenu bezbednost zemlje sa stanovišta strateških interesa kao i da najava prodaje preduzeća namenske industrije nema uporište u ekonomskoj logici koja bi opravdala prodaju ovih značajnih fabrika. Gotovo sve fabrike Odbrambene industrije Srbije godinama unazad beleže izražen rast proizvodnje koja je najvećim delom izvozno orijentisana i čiji se ukupni godišnji izvoz kreće u visini od oko 200.000.000 dolara. Fabrike su 1999.godine pretrpele i teška razaranja od strane NATO bombardera kada je na njih bačeno preko 200 projektila i kada su u velikoj meri uništeni proizvodni kapaciteti, a to što su imale brzu liniju oporavka govori da predstavljaju najvitalniji deo srpske privrede.

Kao neto izvoznici, u okolnostima kada je srpski izvoz pao na najniže grane i gde Srbija u svetskom izvozu učestvuje samo sa 0,07%, ove fabrike daju značajan doprinos smanjenju deficita i punjenju budžeta Republike Srbije, pa samim tim donose opštem dobru društva. S obzirom na svetska i iskustva u okruženju gde mnoge zemlje nisu izvršile prodaju svojih kapaciteta, fabrike OIS treba da budu nosioci budućeg industrijskog razvoja, pre svega zbog primene široke lepeze savremenih tehnologija i upošljavanja velikog dela srpske privrede koje svoju proizvodnju baziraju na saradnji sa fabrikama OIS. Jedan od razloga zbog čega 10.000 radnika fabrika OIS imaju prezir prema iskustvima prošlosti i nemaju poverenja u uspešnost najavljene privatizacije je i duga lista upropašćenih fabrika tokom privatizacija srpske privrede, i za koje do sada niko nije odgovarao jer su bile povezane sa bliskim krugovima vlasti koji su bili jednostavno zaštićeni, pa postoji rezerva da slična, ili ista sudbina, može da zadesi i naše fabrike koje nikada do sada nisu imale bolju tržišnu poziciju i nikada nisu beležile bolje rezultate poslovanja jer je proizvodnja poslednjih godina značajno uvećana.

Sindikati fabrika Odbrambene industrije smatraju da se moraju izvući pouke i obezbediti preko potrebne investicije jer najavljena reindustrijalizacija Srbije mora da bude bazirana na snažnijim razvoju vojne industrije pod okriljem odgovornosti države, jer mnogo je teže podizati industriju koja je uništena nego što je modernizovati postojeću koju imamo. Sindikati OIS koji zastupaju interese 10.000 radnika će stati u odbranu svojih fabrika kako bi sačuvali ugled, tradiciju i kako bi sačuvali ono što su generacije vekovima stvarale kao oslonac jačanja odbrambene moći naše zemlje.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži