Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Ekonomija Neformalni sakupljači sekundarnih sirovina
 
 

Neformalni sakupljači sekundarnih sirovina

U okviru projekta “Osnažiti! Društveno-ekonomska inkluzija Roma i najsiromašnijeg seoskog stanovništva kroz proces reciklaže“ u zgradi Biznis Inovacionog centra u Kragujevcu, održan je drugi u nizu okrugli sto pod nazivom „Neformalni sakupljači sekundarnih sirovina – lokalne inicijative i izazovi kao polazna tačka u definisanju modela za uvođenje sakupljača u legalne tokove“.

 

Motiv okruglog stola je pokretanje dijaloga sa relevantnim institucijama i ustanovama na lokalu na temu neformalnih sakupljača i legalizacije njihovog rada. Ista tema će se obrađivati na okruglim stolovima u ostalim gradovima u kojima se sprovode projekti koje finansira EU u okviru programa „Inicijative aktivne inkluzije Roma“, a koji se takođe bave ekonomskim uključivanjem neformalnih sakupljača u sistem upravljanja otpadom. Kako bi se definisao primenljiv model za uvođenje sakupljača u legalne tokove, neophodno je uzeti u obzir situaciju na terenu i aktuelne inicijative, posebno u sektoru upravaljanja otpadom.

S obzirom da u Srbiji ima oko 30.000 sakupljača koji su uglavnom primaoci socijalne pomoći i delatnost sakupljanja obavljaju nelegalno, na okruglom stolu je zaključeno da je neophodno raditi na sistemskom rešavanju problematike ove ciljne grupe. Sistemsko rešavanje podrazumeva formiranje registra sakupljača i definisanje nomenklature kao polaznih tačaka u rešavanju ovog problema. Potrebno je raditi na usklađivanju pojedinih zakona i afirmativnih mera za samozapošljavanje Roma, kao i na uspostavljanju sistema upravljanja otpadom koji će prepoznati neformalni sektor kao važan resurs. „Smatramo da je u interesu države da radi na rešavanju pitanja neformalnih sakupljača.“

„Udruženje Treehouse iz Kruševca od 2012.godine vodi bazu podataka neformalnih sakupljača iz Kruševca, što će nam biti odlična polazna tačka u klasifikaciji sakupljača i izradi registra u Kruševcu, jer prihodi sakupljača na mesečnom nivou variraju od 10.000 dinara do 70.000 dinara. Model uvođenja sakupljača u legalne tokove mora da uzme ovaj indikator u obzir, posebno kada je u pitanju novčana socijalna pomoć. Iz tog razloga, na današnjem okruglom stolu aktivno učešće su uzeli predstavnici NSZ i CSR iz filijala Kruševac i Kragujevca, predstavnici službi lokalnih samouprava i Javnih komunalnih preduzeća ova dva grada, Arhus Centar Kragujevac i druge organizacije koje se bave pitanjima Roma, istakla je menadžerka projekta „Osnažiti“, Ivana Stevanović Hempfling.

Projekat Osnažiti! je finansiran od strane Evropske Unije, a sprovode ga Javno komunalno preduzeće Kruševac kao nosilac projekta i Grad Kruševac i OCD Treehouse kao partneri, uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao glavnog korisnika projekta. Ova aktivnost je deo projekta “Podrška Evropske unije inkluzivnom društvu”, koju EU finasira sa 5.4 miliona evra, a koji sprovodi Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži