Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Ekonomija U aprilu će poskupeti domaći benzin
 
 

U aprilu će poskupeti domaći benzin

gorivoBEOGRAD - Prema predlogu rešenja za dvojne akcize za naftne derivate, koji je Božidar Đelić, potpredsednik Vlade predao Evropskoj komisiji, akcize na dizel gorivo i benzin biće izjednačene, tako da će se one vratiti na nivo od decembra i onda uvećati za rast cena na malo.

To bi dovelo do pojeftinjenja goriva evrokvaliteta, ali i do poskupljenja onih iz domaće proizvodnje. Đelić je naveo da će u narednih nekoliko nedelja Ministarstvo finansija saopštiti konkretan predlog o promenama akciza. Za sada je najverovatnija opcija da će benzin BMB 95 biti skuplji oko četiri dinara, dok bi evrodizel mogao da pojeftini za isto toliko. Dizel D2 biće jeftiniji za dinar. U ime Vlade sam uručio i rešenje za pitanje oko akciza za naftne derivate, koje nas vraća na prošlogodišnji sistem, u kojem se ne pravi razlika između domaćih i stranih proizvođača – rekao je Đelić za „Blic”. Evropska komisija je, prema njegovim rečima, taj predlog to primila k znanju. - U sledećih nekoliko nedelja će i zvanično reagovati i očekujem da će na ovaj način rešiti i to pitanje u našim trgovinskim odnosima. Prioritet je vraćanje akciza na nivo od pre promena akcizne politike, a o konkretnim sumama će se Ministarstvo finansija izjasniti u narednim nedeljama – dodao je on. Za sve vrste benzina, kada dođe do izmena postojećeg zakona, akciza bi bila uvećana za 4,6 dinara, odnosno iznosila bi 49,3 dinara. Ovo povećanje će i dovesti do poskupljenja benzina. Kada su u pitanju dizel goriv, akciza bi bila 33,6 dinara, što je znatno niže od sadašnjih 37 dinara po litru, pa se zato i očekuje sniženje cene ove vrste derivata.

Izvor: Blic

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži