Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Ekonomija Dostavljanje ponuda za "Telekoma" do ponoći
 
 

Dostavljanje ponuda za "Telekoma" do ponoći

telekom-srbija-498Rok za dostavljanje ponuda za prodaju 51 odsto kapitala Telekoma Srbija, ističe u ponoć. Vlada Srbije prodaće 31 odsto kapitala, uz 20 odsto akcija grčkog OTE-a, koliko ta kompanija od ranije poseduje "u Telekomu Srbija".

U ponoć ističe rok za dostavljanje obavezujućih ponuda za prodaju 51 odsto kapitala "Telekoma Srbija", za koji je Vlada Srbije odredila minimalnu cenu od 1,4 milijarde evra. Potencijalni kupci su ranije obavešteni da će Vlada Srbije prodati 31 odsto kapitala uz 20 odsto akcija grčkog OTE-a, koliko ta kompanija od ranije poseduje u "Telekomu Srbija".

Reprezentativni sindikati "Telekoma Srbije" pre dva dana su se u Beogradu usprotivili prodaji tog javnog preduzeća i istakli zahtev da se podele besplatne akcije građanima i zaposlenima.

Tender za prodaju 51 odsto akcija "Telekoma Srbija" raspisan je 20. oktobra prošle godine.

Tendersku dokumentaciju za preuzimanje dela kapitala "Telekoma Srbija" do sada su otkupile kompanije "Dojče telekom", "Telekom Austrija", "Amerika mobil", "Veder investment", "Turksel", "Vimpelkom" i "Frans telekom" koji je, međuvremenu, odustao od učešća na tenderu.

Procedura predviđa da, ukoliko na tenderu bude više od jedne ponude, većinski vlasnik "Telekoma Srbije" bude ona kompanija koja na aukciji, desetak dana posle zatvaranje tendera, ponudi najveću cenu za 51 odsto kapitala.

Na zahtev "Telekoma Austrije", Komisija za zaštitu konkurencije u Srbiji pokrenula je proces ispitivanja da li bi ta kompanija, vlasnik mobilnog opreratera "Vip mobajla", ispunjavala uslove o dozvoljenoj koncentraciji na tržištu nakon preuzimanja 51 odsto akcija "Telekoma Srbije".

Prema zvaničnim podacima kompanije, "Telekom Srbije" poseduje "Telekom Srpske" u Bosni i Hercegovini i kompaniju "M:tel" u Crnoj Gori, tako da će kupac morati da dobije dozvole i od nadležnih antimonopolskih institucija i u tim susednim državama.

U vlasničkoj strukturi, država Srbija trenutno ima većinski udeo od 80 odsto akcija u "Telekomu Srbije", dok OTE, u kojem "Dojče telekom" poseduje 30 odsto akcija, ima 20 odsto deonica srpske telekomunikacione kompanije.

"Telekom Srbije" je u 2009. godini ostvario profit od 13,3 milijarde dinara i po tome je bio kompanija sa najvećom neto dobiti na tržištu naše zemlje.

Izvor: RTS

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži