Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Ekonomija Šumadija sajam: Dužni smo milion evra, ali nismo poslovali nezakonito
 
 

Šumadija sajam: Dužni smo milion evra, ali nismo poslovali nezakonito

Rukovodstvo "Šumadija sajma" u Kragujevcu negiralo je danas da je to preduzeće nezakonito radilo u poslu transporta bosanskog uglja za Toplanu u tom gradu, ali je potvrdilo da preduzeće duguje milion evra dobavljačima, za plate zaposlenih i za komunalne usluge.

Generalni direktor Dragan Kuburović rekao je da je "Šumadija sajam" posao transporta uglja za "Eneregetiku" u Kragujevcu dobio na tenderu, kao i da je angažovana prevoznička firmu "As komerc" za koju pretpostavlja da je ćerka firma "Autosaobraćaja".

Taj posao smo radili zakonito i 2013. godine u našu firmu su dolazili inspektori za privredni kriminal. Sve su pročešljali i ništa sporno nije nađeno - rekao je Kuburović koji je, takodje, demantovao da je ta firma odgovorna što je nestalo 20.000 koka nosilja iz Zemljoradničke zadruge u naselju Male pčelice. Ta zadruga, dodao je na konferenciji za novinare, Šumadija sajmu data je na korišćenje kako ne bi otišla u stečaj i prilikom preuzimanja napravljen je zapisnik u kojem nije bilo nikakvih koka nosilja.

Došli smo u žižu interesovanja ni krivi ni dužni - rekao je Kuburović demantujući navode kragujevačkih naprednjaka koji su krajem protekle sedmice naveli da se Šumadija sajam bavio malverzacijama oko transporta uglja i koka nosilja. Naprednajci su tada rekli da je "Šumadija sajam" zatečen u nizu poslova, zamešateljstva sa špedicijom bosanskog uglja do nestanka čitave automatizovane farme koka nosilja, koja im je bila poverena, a "koja je na volšeban način preko noći nestala zajedno sa kokama".

Upitan koliko duguje "Šumadija sajam", Kuburović je odgovorio da je to oko miliona evra uključujući šest neisplaćenih zarada radnicima, poreze i doprinose. On je dodao da su problemi tog preduzeća počeli kada im je 2012. godine dat na korišćenje restoran "Jezero", sa 12 motelskih soba i 17 zaposlenih. Prema njegovim rečima, "Šumadija sajam" je rekonstruisao restoran, a obaveza osnivača, odnosno Gradske uprave bila je da rekonstruiše sobe, odnosno da nabavi krevete i klimu što nije urađeno. - To je kamen spoticanja za naše preduzeće jer preuzimanje 17 radnika podrazumeva obaveze od 2,5 miliona dinara na mesečnom nivou - rekao je Kuburović i naveo da Šumadija sajam, osnovan 2005. godine, nikada ranije nije bio u minusu.

Podsećamo, nedavno je u medijima nakon konferencije SNS odjeknula vest da je “Kobac” (Kobac DOO) odneo pare Šumadija sajma.

Srpska napredna stranka održala konferenciju za novinare povodom štrajka zaposlenih u Šumadija sajmu.

Na konferenciji koju je vodila Minja Obradović, SNS je za isključivog krivca za tešku situaciju na Šumadija sajmu označila Milana Vukovića, za koga kaže da već godinama “što zvanično, što nezvanično, upravlja sajmom”.

- Svojim nestručnim i neodgovornim odnosom prema tom preduzeću gospodin Vuković je uspeo da isto zaduži za 115 miliona dinara, ali i da bude blokiran od strane poreske uprave i dobavljača na iznos od 13 miliona dinara. Uplićući se u poslove za koje nije imao potrebno znanje i veštinu, a mi nedvosmisleno prepoznajemo indicije da se u nekim slučajevima radilo i o zloj nameri i nesavesnom poslovanju, doveo je sajam u situaciju da će njegovim poslovanjem morati da se bave nadležni drzavni organi zaduzeni za sprovođenje zakona – rekla je Minja Obradović.

Srpska napredna stranka nema nameru da nastavlja agoniju Šumadija sajma koji je zatečen u čitavom nizu “zanimljivih poslova”, od zamešateljstva sa špedicijom bosanskog uglja, do nestanka čitave automatizovane farme koka nosilja, koja im je bila poverena a koja je na volšeban način preko noći nestala zajedno sa kokama, istaknuto je na tadašnjoj konferenciji SNS-a.

This content has been locked. You can no longer post any comment.