Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Ekonomija Smanjeni transferi gradovima, povećane takse
 
 

Smanjeni transferi gradovima, povećane takse

dinariOd kada je Ministarstvo finansija smanjilo transfere gradovima i opštinama zbog problema finansiranja pojedine lokalne samouprave u Srbiji višestruko su povećale takse za preduzetnike i preduzeća. U Kragujevcu, iako umanjenje transfernih sredstava takođe predstavlja problem, većih povećanja firmarine, naknade za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta i poreza na imovinu nije bilo.

Pojedine gradske takse dodatno mogu biti umanjene kroz različite programe lokalne samuoprave, ako se radi o proizvodnim delatnostima i otvaranju većeg broja novih radnih mesta. Uprava za finansije je ovih dana pozvala obeznike da popune poreske prijave kako bi podaci bili ažurirani. Rok za ovaj postupak ističe 31.marta.

Kragujevac nije povećao cene taksiU gradskoj upravi za finansije kažu da su izvorni prihodi lokalnih samouprava,  firmarina, naknada za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta i porez na imovinu na nivou prethodnih godina. Pojedine takse, recimo firmarina, uvećane su u ovoj godini za procenat inflacije, odnosno oko 10 odsto, za drugu grupu korisnika. Ova taksa, po novom cenovniku, iznosi oko 220 za drugu, odnosno 300 dinara mesečno za prvu grupu obveznika koji se bave profitabilnijim delatnostima. Ukupna zaduženja lokalnim dažbinama variraju, u zavisnosti od delatnosti, imovine, broja zaposlenih I lokacije, od oko 1.000 do preko 100 hiljada dinara mesečno. 

Tako, recimo za trgovinu od nekoliko kvadrata u ekstra zoni, ako preduzetnik nije vlasnik objekta, ukupno mesečno zaduženje koje plaća gradu, bez komunalnih usluga, iznosi oko 1.200 dinara. Banka sa poslovnim prostorom od oko 100 kvadrata ima mesečno zaduženje po ovom osnovu do 40 hiljada. Za preduzeća koja poseduju više hiljada kvadrata proizvodnog, ali i prodajnog prostora ove takse zbirno dostižu nešto iznad 100 hiljada dinara.

U Kragujevcu, što nije slučaj u pojedinim delovima Srbije, nema većih problema sa naplatom ovih taksi. Kako kažu u Upravi za finansije slučajevi prinudne naplate gotovo da nisu zabeleženi.

Izvor: RTK

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži