Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Česte prijave nasilja u školama
 
 

Česte prijave nasilja u školama

nasiljePre petnaestak dana Ministarstvo prosvete i nauke uvelo je SOS telefon za prijavljivanje nasilja u školama. Telefon je od tada zazvonio 350 puta. Majka petnaestogodišnjaka sa smetnjama u razvoju ne zna kako da pomogne sinu koji se godinama suočava sa vršnjačkim nasiljem. Veruje da će joj savet operatera na SOS telefonu pomoći.

Iako ima podršku psihologa i direktora škole, kaže da se najčešće ne utvrdi ko su počinioci nasilja. "Pozvali su ga da se druže u parku posle škole, da bi ga napali i oborili ga na pod, da bi jedan od njih polomio ruku koliko ga je udarao", opisuje njegova majka.

"Pre neki dan je došao kući sa jaknom koja je iscepana. Dolazi u situaciju da mu deca prete da će da ga čekaju ispred škole da ga biju, pre nekoliko dana direktor je poslao obezbeđenje da ga isprati do kuće", kaže majka deteta sa smetnjama u razvoju.

Služba za prijavljivanje nasilja u školama radi od 8.30 do 16.30 časova, a uskoro će biti postavljen automat koji će primati pozive i posle radnog vremena. Načelnik prosvetne inspekcije Velimir Tmušić kaže da se najčešće prijavljuje nasilje koje se dešava ili u samoj školi ili u dvorištu škole za vreme odmora ili na putu od kuće do škole. Još se nije zaboravilo kada je devojčica iz Subotice bila prinuđena da zbog vršnjačkog nasilja promeni školu.

"U trenutku kada su mediji objavili za problem devojčice koja je imala problem u svojoj školi, pa je morala da pređe u drugu školu, niti opštinska inspekcija, niti pokrajinska inspekcija nisu imali nikakve podatke, niti se bilo koji roditelj ili neko drugi žalio na to da učenik u toj školi ima problema", navodi Velimir Tmušić.

Svaki prijavljeni slučaj pozivom SOS telefona prosleđuje se prosvetnim inspektorima i obaveštava se nadležna školska uprava. Prijave stižu iz svih krajeva Srbije. Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović kaže da se uz pomoć SOS telefona brže saznaju uzroci nasilja koji se dešavaju u školi.

"Javljaju se roditelji, pojedini učenici, treća lica koja se interesuju za proceduru - žele da nešto prijave, pa se interesuju kako da nešto urade", objašnjava ministar Obradović.

Ni roditelji ni učenici najčešće nisu u potpunosti upoznati sa svojim pravima i načinom kako da ih ostvare. Nadležni u prosveti iskoristiće raspust da vide da li u projektu uvođenja SOS telefona sprečavanja nasilja u školama ima nedostataka, kako bi se efikasnije radilo.

Izvor: RTS

This content has been locked. You can no longer post any comment.