Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Bežanje od plaćanja putarine
 
 

Bežanje od plaćanja putarine

rampaU Srbiji je registrovano oko 118.000 vozača koji su pokušali da izbegnu plaćanje putarine na autoputevima. Gotovo trećina njih pobegne sa naplatne rampe, a skoro polovina odbije da plati putarinu. Kamere na naplatnim rampama beleže registracije svih koji izbegavaju plaćanje.

Oko 118.000 vozača u Srbiji pokušalo je da izbegne plaćanje putarine na autoputevima, izjavio je Tanjugu direktor sektora za naplatu putarine u "Putevima Srbije" Milenko Caković.  Caković je precizirao da je 42.000 vozača pobeglo sa autoputeva na naplatnim stanicama, 50.000 je odbilo da plati putarinu, a 26.000 je bežalo "divljim prolazima".

Postoje tri grupe vozača koji pokušavaju da ne plate putarinu, kaže Caković i ističe da visina putarine nije razlog za to, već da pojedini ljudi jednostavno žele da koriste autoput besplatno.

"Vozači pobegnu sa naplatne stanice i na taj način privremeno izbegnu plaćanje, ali kamere zabeleže njihove tablice i 'Putevi Srbije' ih tuže, pa putarinu moraju da plate uz troškove sudskog postupka i kamatu", objasnio je Caković.

Formiranje "divljih prolaza"

Druga grupa vozača su oni koji na naplatnoj stanici izjavljuju da nemaju novac, popunjavaju izjave po kojima se obavezuju da će putarinu platiti u roku od sedam dana. Zbog toga je u toku 2010. napisano 50.000 izjava.

To su više od 80 odsto vozači teških kamiona koji su u četvrtoj kategoriji za naplatu putarine, dok su 15 odsto vozači lakih kamiona.

"Često se dešava da vlasnici transportnih preduzeća daju vozačima novac za putarinu koji oni zadrže za sebe, napišu izjavu i tako obavežu vlasnika firme da ponovo izdvaja sredstva za putarinu", tvrdi Caković.

Treću grupu čine vozači koji skidaju zaštitnu ogradu i tako formiraju "divlje prolaze" kako bi izbegli plaćanje putarine.

Jednom mesečno, tim "Puteva Srbije" registruje nelegalne prolaze i firmama zaduženim za održavanje puteva daje nalog za zatvaranje tih prolaza.

Odsek analitike kroz analizu izdatih, a nenaplaćenih kartica i uz pomoć video nadzora, tačno definiše identitet tih vozača i protiv njih se podnosi krivična prijava.

Kod sve tri grupe vozača se primenjuje sistem naknadne naplate putarine putem suda uvećane za troškove postupka i kamate.

Kategorije "odbega", "izjava" i "divljih prolaza" datiraju od samog uvođenja naplate putarine na putevima u Srbiji, kažu u "Putevima Srbije".

Izvor: RTS

This content has been locked. You can no longer post any comment.