Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Proizvodnja jabuka i krušaka donosi odličnu zaradu
 
 

Proizvodnja jabuka i krušaka donosi odličnu zaradu

kruske_i_jabukeKRAGUJEVAC - Voće proizvedeno u Srbiji, pre svega jabuke i kruške, su odličan izvozni artikal i njihova proizvodnja poljoprivrednicima donosi izvanrednu zaradu, zbog čega Vlada radi na stvaranju ambijenta da tih zasada već u narednoj sezoni bude značajno više, izjavio je ministar poljoprivrede Dušan Petrović.

"Srbija je zemlja koja ima izvanredne potencijale za voćarstvo, evo primera radi cela Šumadija može da bude jedan veliki voćnjak", rekao je ministar Petrović za Tanjug

Petrović je ukazao i da "Srbija ima dobre klimatske uslove za proizvodnju jabuka, krušaka i drugog srodnog voća, ali i dovoljno vode", pa da "svako može da vidi koliko je porasla prodaja voća i kako je to izvanredan izvozni artikal".

Ministar je Istakao "da će u mesecima koji dolaze, vlada Srbije stvoriti ambijent da već u idućoj sezoni bude značajno interesovanje poljoprivrednika za voćne zasade".

Petrović je podsetio da su se za te proizvode otvorila tržišta ne samo zapadne Evrope, nego i Rusije i da za voćarskim proizvodima iz Srbije postoji ogromna tražnja.

Ministar je naglasio da postoji i velika šansa za izvoz jabuka, krušaka i drugog srodnog voća u azijske i afričke zemlje.

"Proizvodnja tih proizvoda velika prilika i za prerađivačku industriju, industriju sokova i konditorsku industriju," ocenio je Petrović, ali "da je isto tako neophodna stručna podrška u proizvodnji".

"Ministarstvo poljoprivrede se veoma mnogo time bavi i radimo na reformi poljoprivrednih stručni službi i otvaramo prostor da svako ko je nezaposlen a stručan u ovom poslu, pre svega kada je reč o agronomima, dobije priliku i da se uključi u ovaj proces", rekao je Petrović.

Ministar Petrović je zaključio "da je poljoprivrednica potrebna podrška, ali i dobar savet i tehnološka disciplina kako bi dobro živeli".

Izvor: RTV

This content has been locked. You can no longer post any comment.