Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Isplata zaostalih penzija
 
 

Isplata zaostalih penzija

dinariPoslednja rata duga poljoprivrednim penzionerima biće isplaćena u predviđenom roku, poručuju iz Ministarstva finansija. I pored bojazni potpredsednika Vlade Jovana Krkobabića da bi manji priliv novca u budžet zbog novog načina finansiranja opština, mogao ugroziti planiranu isplatu poslednje rate duga poljoprivrednim penzionerima, u Ministarstvu finasija kažu da se to ne dovodi u pitanje.  

Do kraja godine država će poljoprivrednicima vratiti dug. Još 2006. godine obavezala se da će ga isplatiti u četiri rate.

Milovan i Tomislav iz sela Pričević kažu da je počelo dobro. Prvu i četvrtu ratu duga, kao i ostali poljoprivrednici, dobili su prevremeno, drugu, kako je planirano, početkom 2008. godine.

"Od tada nismo ništa više dobili, obećavali su nekoliko puta, te na kraju ove, te na kraju 2009. godine, te na kraju 2010. godine. Međutim, ništa od toga nema", kaže Milovan Bošković iz sela Pričević.

"Ja očekujem da će biti, međutim da li će biti ili neće, to ne znam", kaže Tomislav Bošković.

Jedino dobro u toj neizvesnosti je što im se, dok čekaju isplatu, na dugovanje obračunava kamata od 8,5 odsto, pa će sa ovom isplatom dobiti 4,5 hiljada više nego prošli put. U proseku oko 28 hiljada dinara.

Taj dug predstavlja više od 20 penzija, koje im nisu isplaćene devedesetih godina. Na osnovu toga, svakom poljoprivrednom penzioneru sledovale su 83 hiljade dinara uz dodatak kamate koja se obračunava do trenutka isplate.

U PIO fondu su spremni za isplatu poslednje rate.

"Očekujemo da dobijemo nalog Ministarstva finansija o terminu isplate. To će svakako biti u poslednjem kvartalu ili već krajem ovog kvartala", navodi Jelica Timotijević iz PIO fonda.

Za isplatu duga potrebno je oko sedam milijardi dinara, više od trećine tog iznosa je kamata, koja se obračunava počev od 2006. godine.

Na vraćanje duga čeka više od 200.000 poljoprivrednika. U slučaju da neki od njih ne dožive isplatu, novac će dobiti naslednici.

Bitno je da po okončanju i sticanju pravosnažne sudske odluke o nasledstvu da se javi Fondu, dostavi dokaze i ostvari pravo na isplatu.

Poljoprivredne penzije su najniže, u proseku 9.200 dinara. Rata duga, koja je kao tri mesečne penzije, dobro će doći poljoprivrednicima, njena isplata i unuke raduje.

Izvor: RTS

This content has been locked. You can no longer post any comment.