Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Tinejdžeri za volanom uz pratnju iskusnog vozača
 
 

Tinejdžeri za volanom uz pratnju iskusnog vozača

voznja_fNovim Pravilnikom o izdavanju vozačkih dozvola kandidati sa navršenih 17 godina moći će da dobiju vozačku, a automobilom će smeti da upravljaju samo uz pratnju starijeg i iskusnijeg vozača. Do punoletstva će imati samo privremenu vozačku dozvolu.Prema ovom pravilniku, već sa navršenih 16 godina može da se počne obuka, ali će osoba dozvolu dobiti tek sa 17 godina starosti. Novine su i da će od sada za dozvolu C kategorije biti potrebno da budući vozač ima 21, a za D tri godine više. Za motor koji ima više od 750 kubnih centimetara takođe je potrebno da budući vozač ima 24 godine.Međutim, mnogi smatraju da je ovaj pravilnik morao da bude donesen zajedno sa Pravilnikom o teorijskoj obuci.

- Iako su mladi trenutno najčešći izazivači saobraćajnih nezgoda u Srbiji, novi zakon o bezbednosti saobraćaja spušta granicu za sticanje B kategorije na 17 godina, jer se uspostavlja nov i znatno unapređen sistem obuke, koji bi čak i tako mladim vozačima pružio kvalitetno obrazovanje za bezbedno učestvovanje u saobraćaju. Međutim, ako dozvolimo da nam deca od 17 godina uđu u saobraćaj, a nismo im pružili potreban nivo znanja, jer ih obučavamo po starom sistemu, onda ugrožavamo i njih i sve ostale u saobraćaju - kaže Pavle Ristić iz Komiteta za bezbednost saobraćaja i dodaje da je zato neophodno da podzakonski akti koji uređuju vozačke dozvole i obuku vozača istovremeno počnu sa primenom.

On je još dodao da po novom sistemu obuke akcenat neće biti na obučavanju kandidata za upravljanje vozilom, i to, na primer, kako se pritiskaju pedale i menjaju brzine i suvoparno učenje saobraćajnih propisa.

Ovaj tekst je preuzet sa sajta VestiOnline

This content has been locked. You can no longer post any comment.