Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Izazovi srpskih mirovnjaka
 
 

Izazovi srpskih mirovnjaka

mirovnjaciMajor doktor Božidar Jakovljević je, kao član vazdušnog lekarskog tima za evakuacije, u mirovnoj misiji UN-a u Kongu bio dva puta. Uprkos dobroj obuci, odlazak u mirovnu misiju može biti rizičan, kaže Jakovljević.

U mirovnim misijama Ujedinjenih nacija u Kongu, Obali Slonovače, Liberiji, Libanu i na Kipru vojnici iz Srbije provedu i do godinu dana.Major doktor Božidar Jakovljević je, kao član vazdušnog lekarskog tima za evakuacije, bio u Kongu dva puta po osam meseci. Prvi put pre 23 godine, a drugi pre nekoliko meseci.

Major Božidar Jakovljević kaže da je san svakog oficira verovatno da da ode u mirovnu misiju, da pre svega reprezentuje svoju zemlju, a onda isto tako da se susretne sa drugim kolegama oficirima.

Božidarev sin Igor kaže da je porodica u početku bila protiv toga.

"Onda kada nam je on baš dao do znanja da je to njegova želja, jednostavno smo bili uz njega na kraju, jer podrška porodice znači mnogo", kaže Igor Jakovljević.

U timu majora Jakovljevića bilo ih je šestoro. Lečili su ljude, obilazili teren, preko noći nalazili su se u poprištu sukoba.

Bilo je i neizvesnih dana kao kada je 1. aprila ove godine eksplodirao avion Ujedinjenih nacija.

"Mi smo sat vremena potom došli na mesto nesreće, to je bio avion kojim smo inače mi leteli. Bili smo potrešeni smrću velikog broja ljudi ali i naših prijatelja, to je posada sa kojom smo dosta puta leteli zajedno", priča major Jakovljević.

Igor kaže kako mu se otac javio pre nego što su Ujedinjene nacije javile, ali da je shvatio koliko je to bilo rizično, jer je njegov otac mogao da se nađe u tom avionu.

Na terenu u Kongu, bilo je i sasvim drugačijih trenutaka. Poseta sirotištu i iznenađenje za mališane čiji su roditelji umrli od side.

"Mi smo povodom božićnih i novogodišnjih praznika organizovali akciju, skupili smo novac i nešto slatkiša i eto hteli smo da toj deci da ulepšamo praznike, a oni su nama ulepšali praznike, jer su nam priredili veliko iznenađenje napravili su nam veliku priredbu", kaže major Jakovljević.

Major Jakovljević imao je mogućnost da svakog dana bude u kontaktu s porodicom.

Igor ipak kaže da se najbolje osećao upravo kada je otac došao kući, kada je video da je živ i zdrav, a kada je njegov otac dobio medalju, Igor je bio naročito ponosan.

Ovaj lekar bio je u Kongu sa 17.000 mirovnjaka iz celog sveta, a kontakt sa ljudima, let s pacijentima i specijalne obuke su najvažnija iskustva koja je stekao.

Izvor : RTS

This content has been locked. You can no longer post any comment.