Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Povoljno do ćiriličnog domena
 
 

Povoljno do ćiriličnog domena

domen-rs-1Korisnici ".rs" internet domena koji žele da registruju i ćirilični ".srb" domen moći će, u prvih šest meseci slobodne registracije, da to učine pod povoljnijim uslovima.

Koordinator Radne grupe za izradu predloga registracije ćiriličkog ".srb" domena Vojislav Rodić rekao je da će korisnici ".rs" internet domena koji budu želeli da registruju i ćirilični ".srb" domen moći, u prvih šest meseci slobodne registracije da to učine pod povoljnijim uslovima na godinu dana.  "Oni koji to budu hteli veoma jednostavnom procedurom će odabrati koji od ponuđenih '.srb' domena žele da preuzmu", rekao je Rodić i naglasio da će registracija ćiriličnog domena uz postojeći latinični ".rs" u prvoj godini biti besplatna.

Rodić nije hteo da precizira kada će ovaj ćirilični domen početi da se koristi, navodeći da će svi uslovi za to biti ispunjeni kada zahtev Registra nacionalnih internet domena Srbije (RNIDS) usvoji i Ministarstvo trgovine Sjedinjenih Američkih Država.

Na naučno-stručnom skupu "Informatika 2011" na Sajmu tehnike u Beogradu Rodić je rekao da će registracija ćiriličnog ".srb" domena za registrante latiničnog ".rs" domena početi kada to bude odredio RNIDS.

Kao što u ".rs" domenu sva fizička i pravna lica, domaća i strana, mogu da registruju domen, tako će biti i u ćiriličnom ".srb" domenu, objasnio je Rodić.

Rodić je napomenuo da će biti uspostavljenai poddomenska struktura u okviru ".srb" domena, istovetna po nameni sa postojećim poddomenima u okviru ".rs" domena.

Koordinator je naveo da će, pored ćiriličnog domena ".srb" biti obavljana i registracija adresnih prostora ".pr.srb" (u latiničnom domenu je to ".co.rs") za poslovne korisnike, ".org.srb" za ostale korisnike koji su pravna lica, ".obr.srb." (latinično ".edu.rs") za obrazovne ustanove i organizacije i ".od.srb" koji će biti namenjen fizičkim licima.

Za državne organe Republike Srbije, koji na latiničnom domenu imaju naziv ".gov.rs", na ćiriličnom domenu predložen je naziv ".vl.srb" (vlada, vlast), a za akademske i naučno-istraživačke mreže koje sada imaju ".ac.rs", naziv na ćiriličnom domenu "akm.srb".

Što se tiče stranih slova u nazivima pojedinih internet stranica, ona će biti zamenjena u neka od ćiriličnih slova, obajsnio je Rodić i kao primer naveo da će slovo "x" biti zamenje spojenim ćiriličnim slovima "š, ć" i "nj", zatim "y" sa "š,ć" i "lj", a umesto "q" stajaće "lj, ć" i "nj".

Izvor: RTS

This content has been locked. You can no longer post any comment.