Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Prete nove epidemije zaušaka i malih boginja
 
 

Prete nove epidemije zaušaka i malih boginja

vakcina-foto-l-sarac_fBEOGRAD - Male boginje (morbile), rubeole i zauške, bolesti koje se već deset godina nisu pojavile u našoj zemlji, ponovo prete da izazovu epidemije. Posle priče o štetnosti vakcina protiv svinjskog gripa roditelji masovno odbijaju da vode decu na obaveznu vakcinaciju.  

Ovakvo ponašanje zahvatilo je i Evropu, a epidemije ovih bolesti su već registruju u svetu, ali i u Srbiji. Opasnost koja nam trenutno preti jeste epidemija malih boginja. Prema zvaničnim podacima u prva četiri meseca, ove godine registrovano je čak 297 pacijenata s ovom dijagnozom. Epidemija je krajem prošle godine krenula iz Leskovca, odakle se prenela na teritoriju Niša, Beograda, a delom i na Zaječar.  – Boginje se smatraju dečjom bolešću jer su se obično javljale u tom uzrastu dok nije napravljena vakcina. Da se bolest ne bi javljala, neophodno je da 95 odsto populacije bude zaštićeno. Morbile su izuzetno zarazna bolest koja se brzo i lako prenosi. Ukoliko neko oboli do pete i nakon 20. godine može doći do komplikacija i to najčešće upale pluća, mozga, a u nekim slučajevima može da dovede i do smrtnog ishoda – objašnjava dr Goranka Lončarević, šef Odseka za imunizaciju Instituta za javno zdravlje „Batut”.

Izvor: Blic

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži