Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Mesecno za studenta treba 300 evra
 
 

Mesecno za studenta treba 300 evra

Svakom akademcu, mesečno, potrebno i do 300 evra, pod uslovom da ne iznajmljuje stan. Najskuplje na umetničkim fakultetima i arhitekturi, zbog pribora.

 

Roditelji koji imaju studente najbolje znaju kako sastavljaju kraj sa krajem, u situaciji kada je prosečna plata oko 35.000 dinara.

Iako se može reći da upis na budžet bar donekle ublažava troškove, mora se izdvojiti novac za udžbenike, neophodan pribor, a za studente iz unutrašnjosti koji nisu uspeli da se smeste u studentski dom, tu je i kirija za stanarinu. Smeštaj u nekom od studentskih domova u glavnom gradu košta od 1.061 do 1.682 dinara mesečno, u zavisnosti od kategorije doma. Za iznajmljivanje sobe u prestonici treba minimum 100 evra, dok za stan roditelji treba da izdvoje između 200 i 300 evra.

Tako mesečno jednom akademcu treba, u proseku, između 200 i 300 evra, pod uslovom da ne stanuje privatno. Mame i tate moraju deci da daju i novac za ishranu, prevoz, eventualno neki izlazak sa društvom, prijavu ispita... pa se može reći da roditelji za ove potrebe treba da izdvoje jednu prosečnu platu svakog meseca.

U najtežoj situaciji su studenti umetničkih fakulteta, ali i arhitekture. Bez obzira na to što ne plaćaju školarinu, sami moraju kupovati sve neophodne materijale za rad. Od raznih boja, platna, pribora za crtanje, materijala za makete... Na fakultetima ništa od ovoga ne dobijaju.

U razgovoru sa studentima arhitekture saznali smo da im za ove potrebe godišnje treba između 300 i 400 evra. Poseban problem je što ne postoje udžbenici pa moraju da kopiraju skripte posle svakog predavanja.

Na društvenim fakultetima situacija je malo drugačija. Studenti koji su na budžetu moraju da plate udžbenike, a prosečna cena knjige je oko 1.000 dinara. Mogu se kupiti i skripte, koje su mnogo jeftinije, oko 400 dinara po primerku, u zavisnosti od obimnosti predmeta. Cena ispita je različita, od fakulteta do fakulteta, i kreće se od 600 do 1.000 dinara.

"Cena udžbenika na našem fakultetu je od 1.000 do 3.000 dinara", kaže prof. dr Marko Backović, dekan Ekonomskog fakulteta. On dodaje da se izdaci za budžetske studente odnose samo na udžbenike, ali dosta njih koristi stare knjige ili skripte. Backović kaže i da svi studenti imaju pravo da prva tri puta ne plaćaju polaganje ispita.

Prema rečima Dragiše Potića, šefa sektora za izavaštvo i informisanje na Pravnom fakultetu, samofinansirajući studenti svih godina dobijaju besplatne udžbenike. Oni koji studiraju o trošku države kupuju knjige, a prosečna cena je oko 800 dinara.

Ovaj tekst je preuzet sa sajta SumadijaPress

This content has been locked. You can no longer post any comment.