Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Organske bašte u školama
 
 

Organske bašte u školama

Prvi put u Opštini grada Kragujevca u dve osnovne škole, Ekološko udruženje fanova kampova je zajedno sa decom izgradilo bašte u školskim dvorištima.

 

OŠ “Mirko Jovanović” i OŠ “Milutin i Draginja Todorović” sa kojim Udruženje ima sjajnu saradnju već nekolio godina, su se sa velikom radošću uključile u projekat “EkoAktiv” i deo istog (u koje spadaju i edukativne radionice vezane za baštovanstvo i zdravu ishranu) sprovodile u delo. Sa velikom radošću, deca su isčekivala ove aktivnosti, i konačno, dočekali da se zabave, uprljaju, zasade, zalivaju, postavljaju bezbroj pitanja i nauče nešto novo kroz igru. Mišljenja smo da je ovo savršena aktivnost da se najmlađima na kreativan način prenese znanje o procesu uzgajanja povrća, da osete zemlju u svojim rukama, nežno zasade male sadnice paprike, paradajza, nevena, poseju beli kukuruz i ukrase svoj mali baštenski kutak.

Svesni smo svi činjenice da priroda gubi trku sa tehnologijom, i da je ne tako davno bio pravi poduhvat roditelja da ubede decu da prekinu igru i uđu u kuću te ručaju/večeraju na vreme, danas je situacija potpuno drugačija, roditelji imaju veliki problem da motivišu decu da više vremena provode igrajući se u prirodi. Problem su video igrice, računari, mobilni telefoni, društvene mreže (koje su nekontrolisano svima dostupne), i tu za učenje o procesima u prirodi nema dovoljno mesta, čak kad se o tome i govori na časovima “priroda oko nas” i sl. fali kontakt sa prirodom i razvijanje osećaja o važnosti očuvanja okruženja. Projekti ove prirode neće napraviti velike promene, ali su bar pokušaj da se skrene pažnja javnosti, nekolicini roditelja i deci da… ipak može i drugačije, naveli su iz Udruženja.

Utisak volontera i učiteljica čiji su razredi uzeli učešće u aktivnostima, su da je ovo prava aktivnost za decu uzrasta od 6 do 10 godina, da su svi sa nestrpljenjem čekali da se volonteri konačno pojave i krene izgradnja bašti, da su sa ogromnom željom i žarom svi želeli da sami zasade biljku.

foto: ekofunkamp.com

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži