Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Vernici brane otpuštenog sveštenika
 
 

Vernici brane otpuštenog sveštenika

Posle razgovora sa vladikom Jovanom Kragujevčani će zamoliti i patrijarha da u narodu omiljenog Sašu Ognjanovića vrati u Beloševac. Više od 100 vernika juče ujutru je ispred Hrama Svetog kneza Lazara u kragujevačkom naselju Beloševac zatražilo da im se vrati sveštenik Saša Ognjanović, kako kažu, „omiljen u narodu”, koga je otpustio episkop šumadijski Jovan, jer smatraju da mu je učinjena nepravda posle više decenije služenja u toj parohiji.

 

Nezadovoljni odlukom vladike Jovana, javlja Beta, vernici u Beloševcu više puta su protestovali u porti crkve, a odlučili su i da ne ulaze u crkvu, da ne pozivaju sveštenike na pomene, slave i druge verske običaje. Protest ispred crkve trajao je dok je u njoj vladika Jovan sa sveštenstvom držao službu, a kada je izašao vernici su skandirali „Hoćemo Sašu” i dobacivali „Obrati se narodu, što bežiš od svog naroda”. Po izlasku iz crkve, vladika Jovan se ćutke, okružen pripadnicima obezbeđenja, uputio ka svom automobilu i napustio portu bez obraćanja vernicima. Na protestu je saopšteno da su se vernici pre nedelju dana odazvali pozivu vladike da razgovaraju o problemu, ali da na sastanku nisu naišli na razumevanje za molbu da se sveštenik vrati u parohiju, već da su samo slušali optužbe na njegov račun.

Miloš Milović, jedan od nezadovoljnih vernika, rekao je agenciji Beta da je patrijarhu Srpske pravoslavne crkve i drugim crkvenim organima poslata peticija sa potpisima više od 2.000 građana i molbom da sveštenik Ognjanović ostane na službi u beloševačkoj parohiji. – Podržavamo ga zbog ljudskosti, hrabrosti, njegovog ponašanja i poštenja prema nama – rekao je Milović. Vernici ne znaju tačne razloge za otpust sveštenika i imaju za njega samo reči hvale. Tvrde da je unosio radost u njihove domove i nije imao „tarifu”, već je svako davao prema mogućnostima. Nezvanično se pominje da je u obrazloženju koje je svešteniku uručio episkop šumadijski Jovan navedeno da je otac Saša deset godina „umoljavan i opominjan da učini napor i pokaže i najmanji minimum znanja iz bogoslovlja, bogosluženja, pojanja i tipika”, na šta se on oglušio.

Čuli smo da mu je rečeno da ne zna da peva, ali nama ne treba zvezda „Granda”, nama treba sveštenik, da bude dobar i s blagoslovom da uđe u kuću – rekla je Kragujevčanka Dragana Stojanović. Vernici sumnjaju da je najveći „greh” otpuštenog paroha bio taj što je imao razumevanja za to da su neki ljudi izgubili posao i nemaju kao nekada, pa možda smeta zbog malih prinosa crkvi, više nego njegovo pevanje. U očekivanju raspleta vernici u Beloševcu su odlučni da nastave proteste, a nezvanično planiraju okupljanje i ispred Saborne crkve u Kragujevcu.

foto: Sv. Jovan Krstitelj

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži