Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Sabor narodnog stvaralaštva u Kragujevcu
 
 

Sabor narodnog stvaralaštva u Kragujevcu

Gradska turistička organizacija Kragujevac i Šumadijska eparhija organizuju u nedelju, 28. avgusta, Smotru narodnog stvaralaštva u porti Saborne crkve. Manifestacija će biti organizovana u okviru Gospojinskih svečanosti, pošto Saborna crkva u Kragujevcu slavi „Uspenije (usnuće ili smrt) Presvete Bogorodice“, jedan od četiri najveća praznika posvećena Bogorodici.

 

Na smotri narodnog stvaralaštva predstaviće se 50 izlagača koji se bave starim zanatima, unikatnom domaćom radinošću i proizvodnjom zdrave hrane i pića. Posle jutarnje Svete Arhijerejske Liturgije, od 12 do 20 časova, na štandovima u porti Saborne crkve i duž ulica Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića i Branka Radičevića, zainteresovani posetioci mogu da kupe izložene proizvode i predmete narodne radinosti brojnih udruženja i domaćina. Zainteresovani posetioci mogu da kupe neke od unikatnih radova i proizvode starih zanata nastalih procesom tkanja, veza, heklanja, pletenja, oslikanu svilu i predmete od stakla, kao i grnčarske proizvode.

U ponudi će biti i domaća hrana, razne vrste slatke i slane zimnice, kao i već poznati proizvođači vina i rakija sa ovih prostora. Na ovu manifestaciju dolaze saradnici i udruženja GTO iz svih krajeva, a jedan od zanimljivijih starih zanata je srmom, ručno vezena narodna nošnja, koja stiže iz Velike Hoče na Kosovu. Svi ukrasni i upotrebni predmeti rađeni su raznim metodama starih i gotovo zaboravljenih zanata, pa će posetioci moći da se upoznaju sa opančarskim zanatom, pustovanom vunom, tkanjem, vezom i heklanjem, jer će neki od izlagača raditi i na licu mesta. Izlagaće udruženja „Moravska šarenica“ iz Lapova, „Zlatne ruke Batočine“, „Zlatne ruke Levča“, kao i udruženja iz Topole, Knića, Arilja, Užica, Svilajinca, Jagodine i kragujevačka udruženja „Kneginja Milica“, „Kneginja Ljubica“, „Iskra“, „Art-manija“, „Udruženje distrofičara“, „Kragujevačka inicijativa – Bazar ljubavi“, „Etno art -Šumadija“.

U ponudi će biti i domaće rakije „Zavet“, Gorana Mijajlovića iz Čumića, „Gružanska nit“, Vladanke Aleksić iz Guberevca, „Zlatne kapi“, Slavke Tanasijević iz Trnave, destilerija „Čolić“ iz Drače, kao i vina koja proizvodi vinarija „Stevanović“ iz Žirovnice. Sa proizvodnjom domaće hrane, kozjim sirom, prepeličjim jajima, raznim vrstama domaće slatke i slane zimnice, džemova, sokova i slatka od šumskih i domaćih plodova, posetioci mogu da se upoznaju i snabdeju na štandovima domaćinstva porodica Cvetković Aleksić, Cicić, Ješić, Jakovljević, i drugih, koji dolaze iz Petrovca, Stragara, Ovsišta, Lužnica i mnogih drugih sela iz okoline Kragujevca.

This content has been locked. You can no longer post any comment.