Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Advokati paralisali rad pravosuđa
 
 

Advokati paralisali rad pravosuđa

Advokati iz Kragujevca su u štrajku, shodno odluci koju je donela Skupština Advokatske komore Srbije. Rad sudova paralisan. Predstavnici Advokatskih komora iz cele Srbije dogovorili su se na Skupštini, održanoj u subotu, 13.septembra, da se od danas priključe štrajku beogradskih kolega koji protestuju od 10.septembra.

Kao i prvi put, advokati traže da se ispune njihovi zahtevi za umanjenje paušalnog poreza, ali i da se izmeni više zakona. Tada je dogovoreno da se formira mešovita radna grupa koja će rešiti pitanje povećanja poreza. Podsetimo, advokati u Kragujevcu štrajkovali su prethodno od 25.juna do kraja meseca, sa istim zahtevima.

Oni, naime, tvrde da im je odlukom Ministarstva finansija ove godine povećan paušalni porez od 100 do 300 odsto. Advokati su ranije tražili da porez plaćaju po rešenjima za 2013. godinu, a kako je saopštila Advokatska komora Srbije, sada zahtevaju da osnovica za obračun poreza bude manja za deset odsto, u odnosu na onu koja je utvrđena 2013. godine.

Pored uvećanih paušalnih poreskih nameta, advokate je posebno pogodio početak rada javnih beležnika. Kragujevački advokati, kao i svi ostali, vrlo su nezadovoljni odredbama Zakona o javnom beležništvu koji, kako tvrde, advokatima oduzima pravo da sačinjavaju ugovore o prometu nepokretnosti, dok se za ostale ugovore građani mogu za sastavljanje obratiti advokatu ali moraju opet da ga nose kod javnog beležnika radi sastavljanja u zakonom propisanoj formi. Zato od Ministarstva pravde zahtevaju da hitno predloži izmene zakona o javnom beležništvu, o prometu nepokretnosti, vanparničnom postupku i overi prepisa, tako što će se omogućiti da javni beležnici samo overavaju sva dokumenta koje sačini advokat.

Advokatska komora Srbije (AKS) je zatražila i smenu ministra pravde Nikole Selakovića, zbog neuspele reforme pravosuđa, predloženih neustavnih zakona, ali i činjenice da nije ispunio obećanje dato advokaturi – da neće biti diskriminisani u odnosu na javne beležnike. Kako nam je rečeno, za sada se ne zna dokle će trajati štrajk advokata, ali je on paralisao rad sudova koji ne mogu da održavaju ročišta.

Naime, advokati do daljnjeg neće dolaziti na suđenja, istrage, saslušanja, niti će obavljati druge pravne poslove, sem onih koji su vezani za rokove kao što je pisanje žalbi, ili vanrednih pravnih lekova. Sledeći sastanak šestočlane radne grupe, u kojoj su dva člana iz Advokatske komore Srbije, jedan iz Advokatske komore Beograda i po jedan predstavnik Ministarstva finansija i Ministarstva pravde, zakazan je za ponedeljak 22. septembar. Grupa je, inače, započela svoj rad nakon prvog protesta, sredinom jula, ali je on prekinut zbog ostavke ministra finansija Lazara Krstića i ljudi iz njegovog kabineta.

foto: Jinhua-Dyes

This content has been locked. You can no longer post any comment.