Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Stranke, imate li plan za decu?
 
 

Stranke, imate li plan za decu?

Beograd -- Mreža organizacija za decu Srbije - MODS pozvala je danas političke stranke da upoznaju javnost sa svojim planovima za decu u Srbiji.

MODS je naime pozvao stranke da kažu šta će uraditi posle izbora da bi roditelji dobili odgovarajuću podršku kako bi sva deca živela u porodici i da u 21. veku budu obuhvaćena obrazovanjem i odrastaju u bezbednom okruženju.
MODS pita stranke i da li imaju plan kako da bolje i više iskoriste sredstva koja će biti dostupna.
U saopštenju se podseća da, iako se govori da deci pripada budućnost, deca žive u sadašnjosti i da od toga kako danas žive, u kakvom okruženju odrastaju i u kakvim uslovima se razvijaju, zavisi kako će se formirati kao ličnosti, koliko će biti uspešni.
"Briga o deci danas ima dalekosežne i dugoročne posledice po društvo. Ulažući u decu mi kreiramo budućnost našeg društva i ono što danas propustimo da uradimo biće sve teže ispraviti sutra", navedeno je u saopštenju.
MODS takođe pita da li stranke imaju plan kako da se sredstva iskoriste bolje da porodice sa decom dobiju odgovarajuću podršku, uz ocenu da sistem nije dovoljno osposobljen za trošenje EU sredstava po komplikovanim EU procedurama.
"Uporedbom sa sistemima nekih zemalja članica EU, postoji bojazan da ćemo nespremni dočekati rumunski scenario - Rumunija je od 2007. godine iskoristila samo sedam odsto sredstava iz Evropskog socijalnog fonda. Zato se postavlja pitanje da li imate plan kako da bolje i više iskoristite EU sredstva koja će nam biti dostupna", pita MODS.
MODS je formiran u maju 2011. godine i trenutno okuplja 90 organizacija civilnog društva koje se bave decom i zaštitom njihovih prava.
Misija MODS je ostvarivanje prava, unapređenje položaja i poboljšanje kvaliteta života dece u Srbiji, a zalaže se za ostvarivanje prava sve dece, smanjenje siromaštva dece, za dostupno kvalitetno formalno i neformalno obrazovanje i kulturu, za dostupnu kvalitetnu zaštitu zdravlja i zdravu životnu sredinu, da sva deca rastu bezbedno i budu zaštićena od zlostavljanja, zanemarivanja, iskorišćavanja i nasilja...

Izvor:B92/TANJUG

This content has been locked. You can no longer post any comment.