Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Od aprila aflatoksin opet 0,05
 
 

Od aprila aflatoksin opet 0,05

Beograd -- Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić najavio da će u aprilu biti vraćena granica aflatoksina u mleku na 0,05 mikrograma po kilogramu.

Takođe, kako je rekao, ovog meseca biće spušten dozvoljeni nivo aflatoksina u hranivima.
"Sve je to u dogovoru sa Evropskom komisijom i u skladu sa evropskim normama", kazao je Glamočić novinarima u Privrednoj komori Srbije, gde je organizovano direktno praćenje sastanka eksplanatornog skrininga u oblasti bezbednosti hrane, veterinarskih i fitosanitarnih pitanja u Briselu.
Vlada Srbije odlučila je krajem februara prošle godine da promeni Pravilnik o dozvoljenoj količini aflatoksina u mleku sa 0,05 mikrograma po kilogramu na 0,5, kao što je bilo do pre tri godine.
Na pitanje zašto je za vraćanje niže granice aflatoksina trebalo da prođe gotovo godina, Glamočić je rekao "da to ima svoje razloge i protokole, kao i da je jedan ishitren potez, koji je urađen u prethodnom periodu, doveo do ove situacije".
Glamočić je kazao da će Nacionalna referentna laboratorija početi da radi kada bude usvojen novi Zakon o bezbednosti hrane, nakon što se formiraju nova vlada i skupština.

Izvor:B92/Tanjug

This content has been locked. You can no longer post any comment.