Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Protest doskorašnjih radnika „Čistoće“
 
 

Protest doskorašnjih radnika „Čistoće“

Grupa radnika „Čistoće“, kojima je istekao ugovor o privremenim poslovima, protestovala je ispred zgrade Okruga zbog neisplaćenih plata i doprinosa.

Bez obzira na to što su od uprave preduzeća dobili uveravanja da će im novac biti isplaćen „kad ga bude bilo“, radnici strahuju da će proći mnogo vremena do isplate.

Nekadašnji radnici „Čistoće“ potražuju u proseku dve mesečne zarade, u iznosu od oko 40.000 dinara po zaposlenom, kao i doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, koji nisu uplaćivani za šest do 12 meseci.

Prema njihovim rečima, u protekla tri meseca blizu 80 radnika (magacionera, vozača, portira, čistača ulica) angažovanih na osnovu Ugovora o privremenim i povremenim poslovima, dobilo je otkaz. Bez posla su ostali čak i radnici kojima ovaj ugovor nije istekao.

- Otkaz su dobili najbolji radnici koji s „Čistoćom“ godinama imaju Ugovor o privremenim i povremenim poslovima, jer nisu imali veze i vezice. Savesno su obavljali zadatke i dokazivali su se radom – rekao je pred zgradom Okruga Nikola Ilić, nekadašnji brigadir javne higijene, koji je u JKP „Čistoća“ proveo tri i po godine.

- Svake godine mi obećavaju rešenje. Izgubio sam godine, izgubio sam mladost ovde i na kraju došao Raonić i dao 100 otkaza – kaže otac koji sam podiže dvoje dece.

U nameri da ostvare svoja prava i naplate potraživanja od preduzeća, radnici su zatražili pomoć inspekcije rada Šumadijskog okruga. Današnjem protestu prisustvovalo je dvadesetak bivših radnika, koji najavljuju da će protest radikalizovati.

- Ako ne bude isplaćena plata do ponedeljka, okupićemo se u većem broju i pooštriti protest, blokiraćemo firmu, i jednu i drugu kapiju da radnici ne mogu da izađu na ulice. Želimo da nam se neko javi i da nam kaže da li će i kada biti para – poručili su doskorašnji radnici „Čistoće“ na današnjem skupu.

 

This content has been locked. You can no longer post any comment.