Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Društvo Studentima se ukida jedan ispitni rok
 
 

Studentima se ukida jedan ispitni rok

Studenti univerziteta u Srbiji od sledeće školske godine imaće jedan ispitni rok manje, dok će za upis na budžet biti potrebno 50 bodova, što je dva više nego do sada.

Studenti će sledeće školske godine ispite moći da polažu tokom pet umesto dosadašnjih šest ispitnih rokova, predviđeno je Zakonom o visokom obrazovanju, piše “Blic”.

Koji ispitni rok tačno će biti ukinut, još nije precizirano. Kako predviđa Zakon, od 2014/15. godine trebalo bi da uslede još strože mere, jer je predviđeno da se broj ispitnih rokova u toj godini smanji na četiri, a da se granica za budžet poveća na svih 60 bodova, odnosno “očišćenu godinu”.

Međutim, o ovoj izmeni se još polemiše i postoji mogućnost da bude izbačena iz Zakona.

- Dobili smo obećanje da će do upisa 2014/15. godine biti donet novi zakon o visokom obrazovanju ili će izmeniti postojeći. Ove godine će granica za upis na budžet sigurno biti povećana na 50 bodova i verovatno je da će doći do smanjenja broja ispitnih rokova, ali ono što dalje predviđaju za 2014/15. nećemo dozvoliti da tek tako prođe - kaže Vladimir Smuđa, predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu.

I dok se kriterijumi za studente pooštravaju, brojni problemi poput preobimnih predmeta i uskih grla na fakultetima nisu rešeni.

Na većini fakulteta ni posle sedam godina od uvođenja bolonje nije omogućeno da se ispiti polažu preko kolokvijuma i predispitnih obaveza.

- I ovako je dovoljno teško, a da bi se pooštrili kriterijumi za upis, potrebno je da se reformiše nastava, da imamo više kolokvijuma i da se gradivo sa kolokvijuma ne ponavlja na ispitu - kaže Katarina Blagojević, studentkinja Filološkog fakulteta u Beogradu.

Iako se o ovim izmenama govorilo još pre godinu dana, mnogi studenti ne znaju da će one zaista i zaživeti.
- Vrlo su rigorozne mere, jer nam je malo i šest rokova. Bolonja je loše primenjena, ali o tome niko ne želi da govori - kaže Filip Stanić (25), student istorije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. S druge strane, profesori i dekani smatraju da će ove novine koristiti studentima.

Veliki broj ispitnih rokova ne povećava prolaznost na ispitima, jer studenti obično čekaju poslednji rok. Na evropskim i američkim univerzitetima postoje samo dva ispitna roka - kaže prof. dr Branko Kovačević, dekan ETF-a.

Prof. dr Vladimir Bumbaširević, rektor Univerziteta u Beogradu, kaže da je podizanje granice za budžet odranije poznato studentima i da se zato nada da će većina njih ispuniti taj uslov.

- To je norma koja zavisi od fakulteta do fakulteta, pa samim tim fakulteti treba da vode računa koliko njihovih studenata uspeva da sakupi potreban broj bodova i gde su najveći problemi - kaže Bumbaširević za "Blic".

Da bi upisali godinu na budžetu, studenti će morati da ostvare 50 umesto dosadašnjih 48 ESPB bodova.

Od školske 2014/2015. godine taj uslov će biti još teži, pošto će im biti potrebno 60 bodova.
Pet ispitnih rokova u 2013/2014.

Studenti će od sledeće školske godine ispite moći da polažu u pet ispitnih rokova umesto dosadašnjih šest. Fakulteti će statutom određivati termine ispitnih rokova.

Od 2014/2015. četiri ispitna roka

Studenti će od školske 2014/2015. biti uskraćeni za još jedan ispitni rok, jer će ih biti samo četiri.

Studentske organizacije najavile su da će tražiti izmenu ovog propisa.

Izvor: Blic

This content has been locked. You can no longer post any comment.