Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Srbija Saradnja opština i NVO
 
 

Saradnja opština i NVO

Memorandum o primeni Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu u iznosu od 900.000 evra potpisan je danas u Beogradu. Memorandum su potpisali šef Operacija I Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bizel, predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Steliana Nadera i delegacije gradova i opština Šabac, Dimitrovgrad, Čačak, Kragujevac i Paraćin.

 

Opšti cilj projekta "ReLOaD" je jačanje participativne demokratije i evropskih integracija na Zapadnom Balkanu kroz osnaživanje civilnog društva da aktivno učestvuje u donošenju odluka, kao i kroz unapređenje podsticajnog pravnog i finansijskog okruženja za civilno društvo. Bizel je rekao da EU finansira ovaj projekat sa 900.000 evra, a UNDP ga sprovodi. Za Uniju, rekao je on, organizacije civilnog društva su ključne u demokratskom procesu. Zato ohrabrujemo, posebno ovde u Srbiji ulogu civilnog društva da rade sa vlastima na nacionalnom, ali i lokalnom niovu. Ovaj projekat danas je važan kako bi smo uključile civilne organizacije na lokalnom nivou da učestvuju u kreiranju politika, ali da bismo obezbedili i transparentnost u finansiranju, rekao je Bizel. Nadera je rekla da UNDP čestita opštinama koje su pobedile na konkursu za ovaj program, jer će time podržati najranjivije grupe, odnosno biće 3.000 direktnih korisnika ReLOaD programa.

Opštine će izabrati oko 20 projekata koji će sprovoditi sa organizacijama civilnog društva u svojim zajednicama. To je prilika za jačanje parnetsrtva na lokalnom nivou i pomoći će opštinama u upravljanju javnih fondovima, rekla je Nadera. Nadera je rekla da se sporazum potpisuje danas, potom će opštine dobiti novac kako bi izabrale i podržale najbolje projekte. Poseban akcenat biće na projektima koji se bave osnaživanjem žena, mladima i marginalizovanim grupama. Projekti će biti primenjeni u naredne dve godine, a očekuje se da počnu što pre, rekla je ona i istakla da se slični projekat sprovodi u drugim zemljama regiona. Situacija u Srbiji je nešto bolja nego u drugim zemljama, jer Srbija ima zakonski okvir za saradnju i finansiranje organizacija civilnog društva, dodala je Nadera. P

omoćnik ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ivana Ćirković istakla je da de država najveći donator i finansijer programa organizacija civilnog društva. Zbog toga što im se daje novac poreskih obveznika iz budžeta, potrebno je da taj okvir bude što transparentniji, istakla je ona. Ćirković je rekla da je Ministarstvo bavi reformom javne uprave i naglasila da se u izmenama Zakona o državnoj upravi biti obavezno uključivanje organizacija civilnog društva u proces javnih rasprava, odnosno u promenama zakona o lokalnim samouprava uključuju građani u proces usvajanja budžeta. Vanesa Belkić, ispred savetodavne grupe programa ReLOaD, rekla je da će se raditi na podizanju kapaciteta lokalnih samouprava za transparentnije finansiranje programa i projekata iz lokalnih budžeta.

Konkretna korist za opštine biće da se uspostave procedure i mehanizmi za transparentnije raspisivanje konkursa, izbor najboljih projekata, kako bi se zadovoljile potrebe lokalne zajednice, objasnila je Belkić. Prema njenim rečima, projekat uspotavlja i mehanizme za praćenje i ocenjivanje projekata u lokalnim samoupravama, pošto ta praksa u Srbiji još nije zaživela.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži