Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Srbija Trgovina ljudima je globalni fenomen koji pogađa sve zemlje
 
 

Trgovina ljudima je globalni fenomen koji pogađa sve zemlje

Trgovina ljudima je globalni fenomen koji pogađa sve zemlje – zemlje u političkoj i ekonomskoj tranziciji, nerazvijene zemlje i zemlje u razvoju, zemlje u ratu i postkonfliktne zemlje, koje se pojavljuju kao zemlje porekla i tranzita žrtava, kao i ekonomski razvijenije zemlje koje se pojavljuju kao zemlje destinacije.

 

Procenjuje se da je u 2016. godini bilo preko 40 miliona žrtava trgovine ljudima, a da je zarada od njihove eksploatacije iznosila 150 milijadri dolara. Trgovinu ljudima prati kontrola kroz dužničko ropstvo, fizičko nasilje i torturu, stalni strah, pretenje i ucene. Crevni Krst Srbije i Unitas Fond tokom obeležavanja 18-og oktobra Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima organizuju niz preventivnih aktivnosti tokom celog dana u cilju edukacije i skretanje pažnje našim sugrađanima da ovaj problem nije samo aktuelan u svetu, već i na našim prostorima.

Radionice i aktivnosti koje su predviđene tog dana su između ostalog, Wikimedijina radionica u saradnji sa CK Srbije, Unitas Fondom i Univezitetska bibiloteka „Svetozar Marković” na temu: „Znanjem protiv trgovine ljudima”, gde će studenti koji žele da steknu i unaprede znanje o borbi protiv trgovine ljudima, kao i da razviju kritično razmišljnje, veštine pisanja i čitanja i da unaprede svoje komunikacione veštine i informatičku pismenost prijavom na ovaj smeinar imati priliku to i da učine. Pored ove aktivnosti tog dana će u Knez Mihajlovoj ulici od 18 časoca volonteri CK uz svoj performas, skrenuti pažnju i informisati naše sugrađanje o obležavanju ovog dana i pozvati ih da dođu i pogledaju predstavu „RASPRODAJA“ u tTatru 78, u Resavskoj ulici od 20 časova. Sve aktivnosti i učešće su besplatnog karaktera.

Crveni krst Srbije svoju ulogu u borbi protiv trgovine ljudima zasniva na edukaciji pojedinca i grupa da prepoznaju problem, a koji se obučavaju da u svojim sredinama dalje šire znanja o opasnostima koje ova pojava nosi i posledicama koje izaziva u društvu.

Unitas Fond je humanitarna organizacija koja se bavi protiv trgovine ljudima putem edukacije i prevencija, posebno kroz projekat Prevencija rizika od trgovine ljudima, dece i mladih u Srbiji, kao i podizanjem svesti putem dokumentarno-igranog filma Posmatrči, koji je baziran na istinitim pričama.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži