Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Srbija POČINjE ŠKOLSKA GODINA: Skraćeni časovi i novi predmeti
 
 

POČINjE ŠKOLSKA GODINA: Skraćeni časovi i novi predmeti

U ovoj školskoj godini najviše novina očekuje učenike petog razreda - obavezni časovi informatike, fizičko sa elementima zdravstvenog obrazovanja i preduzetništvo o kome će učiti na časovima tehničkog i tehnologije. Novost su i elektronski dnevnici, koje će se već od danas primenjivati oko 70 škola, a do polugodišta će ih uvesti 200 škola obuhvaćenih projektom e-prosvete.

 

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je juče da su škole spremne za nastavu informatike, da je obezbeđen internet, kao i kompjuteri za najveći broj škola. U proceduri je nabavka još 4.700 računara, 2.000 neispravnih je popravljeno, a postoji još oko 800.000 evra raspoloživih za dodatnu nabavku opreme. Angažovano je 40 servisera širom Srbije, a svaki će održavati školske računarske mreže na nivou svoje školske uprave.

Informatika i računarstvo naučiće osnovce da počnu da razmišljaju analitički - rekla je premijerka Ana Brnabić, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, povodom uvođenja obavezne informatike u nastavu. - Za mene je najvažniji taj analitički način razmišljanja koji će njima sutra pomoći da se formiraju kao osobe koje će moći da obezbede dugoročan, održiv i dinamičan razvoj. To mi je važnije od toga da li krećemo da učimo programiranje i kodiranje. Ona je naglasila da je uvođenje informatike kao obaveznog predmeta korak ka uvođenu digitalizacije u obrazovni sistem.

Učenici će informatičko znanje da stiču kroz tri teme: informaciono-komunikacione tehnologije, digitalnu pismenost i računarstvo. Prema novom programu, učiće 69.400 petaka, a prema njemu će raditi oko 2.700 nastavnika u svih 1.219 osnovnih škola u Srbiji. Ukupno 60 nastavnika prošlo je obuku na republičkom nivou, a oni će dalje držati obuke svojim kolegama u školskim upravama. Šarčević je rekao da je ova godina zapravo pripremna za velike promene, koje će se dogoditi u školskoj 2018/2019. godini. To će biti moguće usvajanjem osam novih ili izmenjenih prosvetnih zakona, a svi su već u proceduri. - Menadžerski pristup daje rezultate.

Timovi, koji nisu samo u Ministarstvu prosvete već u celoj vladi, sarađuju odlično. Po prirodi posla svi smo morali da povučemo više. Svi segmenti obrazovanja i nauke su podignuti na viši nivo - kaže Šarčević. I on i premijerka poželeli su učenicima srećan početak školske godine, a nastavnicima obećali bolji materijalni položaj. Šarčević je rekao da razume prosvetne radnike, a Ana Brnabić da prostora za povećanje plata ima, i da će se ono sigurno dogoditi, ali da moraju prvo sa MMF-om da se usaglase o kolikom procentu je reč.

 

SMENE 28 DIREKTORA MINISTAR

Mladen Šarčević rekao je da školskim odborima u skoro 30 škola predložiti smenu direktora, zbog propusta na maloj maturi: - Tražimo od školskih odbora da preispitaju da li direktori mogu da ostanu na tom mestu i tražićemo to i za 20 supervizora, jer nisu radili ono za šta su delegirani, što je teža povreda dužnosti. Mislim da je reč o 28 škola.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži