Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Srbija Zalihe krvi u Beogradu za dva i po dana, u Kragujevcu na minimumu
 
 

Zalihe krvi u Beogradu za dva i po dana, u Kragujevcu na minimumu

U ovom trenutku Institut za transfuziju krvi u Beogradu raspolaže dvoipodnevnim zalihama te dragocene tečnosti. Poziv tokom vikenda, podstakao je građane da se odazovu i daju krv. Ipak, u pojedinim ustanovama zbog nedovoljnih zaliha i nestašice određenih krvnih grupa dolazi do odlaganja operacija. Hitni pacijenti, oni sa prelomima kičme, ili oni koji su doživeli saobraćajnu nesreću ili neku traumu, naravno ne čekaju, ali, kako su nam rekli u Institutu "Banjica", ovih dana pacijenti koji očekuju operaciju kuka, kolena, tzv. planirane hladne operacije, moraće da sačekaju.

 

"Svakog leta pa i ovog nešto više osećamo nedostatak krvi i on se manifestuje odlaganjem operativnih procedura", kaže Zoran Baščarević, direktor Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica". U Kliničkom centru Srbije, gde se godišnje uradi više od 60.000 operacija, ni leti nema predaha. Nažalost, zbog čestih saobraćajnih nesreća, i u Urgentnom centru ali i u drugim klinikama više je pacijenata. Radi se neometano zahvaljujući transfuziološkoj službi koju imaju. "Poslednjih dana je bilo neobično mnogo hitnih slučajeva, mi godišnje imamo 60 pucanja aorti, šest ruptura aorti mesečno, a poslednjih mesec dana operisano je čak devet bolesnika, zbog drastičnih vremenskih prilika", kaže Lazar Davidović, direktor Klinike za vaskularnu hirurgiju.

Direktor Klinike za kardiohirurgiju Svetozar Putnik rekao je da su uvođenjem novih hirurških tehnika prilikom operacija na kucajućem srcu smanjili potrebe za krvlju, upotrebom aparata koji vraćaju krv pacijenetu. Na taj način, kaže Putnik, redukovali smo korišćenje krvi i trećini pacijenata više nije ni neophodna transfuzija nakon operacije. Načelnica Službe transfuziologije Opšte bolnice u Loznici Radmila Popović navodi da su povremeno imali pad rezervi krvi i to RH negativne, ali da su na vreme signalizirali preko medija. Akcije dobrovoljnog davanja krvi ovih dana organizuju se širom Srbije, a juče je bila u Kragujevcu. Srećom, odziv je bio dobar jer su u gradu zalihe krvi na minimumu.

"Potrebne su nam sve krvne grupe, mi pokrivamo ogroman broj stanovnika, dva miliona, šest opština. Veliki broj ljudi očekuje da pomognemo, mi u ovom trenutku nismo spremni za to ako se davaoci ne odazovu", kaže Mirjana Zlatić, transfuziolog KC Kragujevac. Statistika kaže da je na svakih 100 sekundi nekome potrebna krv, a da je neophodno da u svakom trenutku imamo rezerve, najbolje znaju naši sagovornici koji su i redovni davaoci.

Podsećamo, krv može da da svaka zdrava osoba od 18 do 65 godina, muškarci na tri meseca, a žene na četiri.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži