Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Srbija Savet Evrope: Nizak procenat pritvorenih u Srbiji
 
 

Savet Evrope: Nizak procenat pritvorenih u Srbiji

U najnovijem izveštaju Saveta Evrope članice se pozivaju da pritvor koriste kao poslednju meru, a kada je reč o Srbiji konstatuje se da su pritvorske jedinice neznatno preopterećene i da je procenat pritvorenih u Srbiji, gledano ukupan broj, nizak. Savet Evrope poziva sve članice da pritvor koriste kao poslednju meru, a pritvorenicima obezbede adekvatne uslove.

 

Poslednje statistike Saveta Evrope o stanju u evropskim zatvorima za 2015. godinu govore da je u Srbiji učešeće pritvorenika u ukupnom broju zatvorenika 15,3 odsto. Na svakih 100 raspoloživih mesta za pritvorenike u srpskim zatvorima pritvoreno je njih 106,4 što ukazuje na "neznatu prezauzetost" kapaciteta, dok je procenat onih koji čekaju na završetak predsudskih procesa u odnosu na ukupan broj zatvorenika u Srbiji "relativno nizak", zaključak je Saveta Evrope. Evropski komitet za prevenciju torture pozvao je danas svih 47 država članica Saveta Evrope da pritvor koriste samo kao poslednju meru, a da pritvorenicima obezbede odgovarajuće uslove.

Tokom posete zatvorima širom Evrope taj Komitet je ustanovio da se pritvorenici često drže u "lošim uslovima i na osiromašenom režimu". Godišnji izveštaj Komiteta ukazuje i na činjenicu da je prenatrpanost u zatvorima učestao problem širom Evrope, a da je jedan od uzroka upravo veliki broj pritvorenih koji čekaju na sudske procese u zatvorima. Članice Saveta Evrope pozivaju se da koriste alternativne metode u slučajevima predsudskog zadržavanja, kao što su puštanje uz kauciju, kućni pritvor, oduzimanje pasoša ili elektronski i sudski nadzor. Ove mere bi, kako se navodi, trebalo da se razmotre i u slučajevima pritvora stranih državljana, za koje postoji povećani rizik od bekstva.

"Komitet za prevenciju torture redavno primećuje ozbiljne previde kada su u pitanju uslovi u kojima se drže privorenici koji čekaju sudske proceseu zatvorima širom Evrope. Pozivam države da obezbede da uslovi njihovog zadržavanja budu u skladu sa standardima u oblasti ljudskih prava i da se privor pre početka sudskog procesa koristi samo u slučaju kada je apsolutno neophodan, što može uticati na smanjenje preopterećanja kapaciteta zatvora", izjavio je generalni sekretar saveta Evrope Torbjorn Jagland. U Evropskom komitetu za prevenciju torture naglašavaju da pritvor može imati i ozbiljne psihološke posledice pri čemu je stopa samoubistava među pritvorenicima nekoliko puta veća nego kod osuđenih zatvorenika.

Kao posledice pritvora navode se i odvajanje od porodica i gubitak posla ili smešataja. "Zadržavanje onih koji nisu pravno osuđeni u zatvorima bi trebalo da se svede na najkraće moguće vreme. Takva odluka se mora doneti na osnovu pojedinačne evaluacije rizika od ponavljanja krivičnog dela, bekstva, uticaja na svedoke, dokaze i sudski proces", izjavio je predsednik Komiteta za prevenciju torture Mikola Gnatovski.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži