Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Šumadijski okrug Trudnice u Srbiji uskoro prvi put dobijaju posebne knjižice
 
 

Trudnice u Srbiji uskoro prvi put dobijaju posebne knjižice

U novom dokumentu, na 32 strane, vodiće se kompletna medicinska dokumentacija o aktuelnoj i prethodnim trudnoćama.

 

Reč je o pilot projektu Ministarstva zdravlja, koji za početak obuhvata tri grada. Do kraja godine, 12.000 novih knjižica dobiće trudnice u Beogradu, Čačku, Kragujevcu. U taj dokument će se upisivati svaki pregled, analiza i terapija, a trudnice bi uvek trebalo da ga imaju uz sebe. Prilikom nedavne posete Čačku, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, izjavio je da je to dobra poraksa iz Evrope i sveta. "U tu knjižicu će se upisivati sve. Gde god da se one nađu sa ovom knjižicom, lekar će imati uvod šta je urađeno i gde. Žene sa ovom knjižicom će imati prioritet kod nekog drugog specijalite ili na nekom drugom mestu u zdravstvenoj ustanovi.

To je još jedan vid borbe da vide, da kada su trudne vodimo računa o njima", rekao je Lončar. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, foto: Glas zapadne Srbije Upisivaće se podaci iz državnih ustanova, ali i iz privatne lekarske prakse. Ukoliko se ovaj pilot projekat Ministarstva zdravlja pokaže uspešnim, trudničke knjižice će u narednom periodu stići i u druge zdravstvene ustanove širom Srbije. U našoj zemlji se svake godine rodi oko 65.000 beba.

Foto: Glas zapadne Srbije

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži