Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Šumadijski okrug Apel za spas Muzeja ''STARA LIVNICA''
 
 

Apel za spas Muzeja ''STARA LIVNICA''

Sindikalna organizacija Zastava oružje upućuje Ministarstvu odbrane, Ministarstvu kulture i međunarodnim organizacijama otvoreni apel za spas muzeja Stara livnica kako bi se sačuvala zgrada koja za Kragujevac i Srbiju ima ogromnu istorijsku vrednost jer je kao industrijski objekat bila od neprocenljivog značaja za industrijski razvoj Srbije, i koja je po svojoj nameni i izgledu predstavlja pojavu moderne arhitekture sa početka 20. veka.

 

Zgrada Muzeja je u vlasništvu fabrike Zastava oružje AD koji je pod upravljanjem Ministarstva odbrane, ali zbog nebrige vlasnika objekat kao spomenik kulture je izložen devastaciji vandala čiji su tragovi već ozbiljno narušili njen vizuelni izgled i urušavanje zgrade je svakog dana sve izraženije. Sindikat je više puta upozoravao fabričko rukovodstvo kao i bivši Nadzorni odbor na ruženje i upropašćavanje zgrade, ali na žalost to nije dalo vidljiv rezultat u promeni odnosa prema ovom značajnom dobru. Zgrada u kojoj je smešten muzej Stara livnica je najstariji sačuvani industrijski objekat koji pripada fabrici i 1953. godine stavljen je pod zaštitu države kao kulturno dobro od velikog začaja. Od 1968. godine kada je Livnica prestala sa radom, u nju je smešten Muzej fabrike Zastava oružje, u kojoj se i danas nalazi pod nazivom „Stara livnica“.

Objekat je izdržao sva ratna razaranja, I svetski rat, II svetski rat, kao i bombardovanje 1999. godine, ali je danas bez sigurnosti i tehničke zaštite izložen sve većem ruiniranju jer rukovodstvo fabrike nije zainteresovano da zaštiti zgradu u kojoj se odvijao značajan segment fabričke prošlosti i u kojoj je prvi top izliven još 1853. godine. Zgrada Muzeja je i odraz stanja našeg društva koje se ogleda i u nedostatku težnje da se kroz spomenike od najvišeg značaja zaštiti nacionalni i kulturni identitet, a odnos prema tim dobrima je i pitanje htenja i spremnosti očuvanja istorijske svesti i tradicije na kojoj se zasniva temelj identiteta države, a time zaštiti istorijsko i kulturno nasleđe koje su nam prethodnici zaveštali.

Od Ministarstva odbrane zahtevamo da preduzme hitne mere kako bi se izbeglo dalje izlaganje radikalnoj devastaciji i prepuštanje Muzeja daljem urušavanju, kao značajne institucije ne samo kragujevačke već i srpske kulture. Ovim apelom želimo da sprečimo propadanje zgrade, kao što se to zbog nebrige desilo sa svim objektima u okruženju koji su nekada pripadali Vojnotehničkom zavodu i gde je začeo razvoj srpske industrije i iz čijih danas devastiranih hala je započela proizvodnja automobila i artikala za vojne namene širom bivše Jugoslavije.

Posebno ističemo uništavanje zgrade Čaurnice pored starog Muzeja koja je izgrađena 1911. godine i koja je potpuno devastirana, iako je kao objekat za proizvodnju topovskih čaura bila očuvana kao jedinstven spomenik. Zbog odsustva podrške trendu zaštite kulturne baštine čiji je potpisnik Međunarodne konvencije za ovu oblast i Srbija, prinuđeni smo da obavestimo i međunarodnu profesionalnu asocijaciju muzeja iz domena kulture ICOM jer se Srbija kao potpisnik Međunarodne konvencije obavezala da da podršku trendu zaštite kulturne baštine. Ponavljamo da narod koji ne poštuje svoju prošlost neće imati svoju budućnost.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži