Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Šumadijski okrug Podsticaj nataliteta u Kragujevcu i Kniću
 
 

Podsticaj nataliteta u Kragujevcu i Kniću

O merama za podsticaj nataliteta danas se razgovara u Kragujevcu i Kniću, gde boravi ministarka Slavica Đukić Dejanović. Za 15 opština u Srbiji sa najnižom stopom nataliteta država je izdvojila novac za mlade bračne parove.

 

Šumadijska opština Knić dobila je najviše - 32 miliona, a još toliko je izdvojila iz svog budžeta kako bi podstakla radjanje i ostanak mladih na selu. Kod Bačanovića u Guncatima stigla beba, mali Bogdan ima sveg dvadesetak dana. O njemu se staraju četiri generacije Bačanovića koje žive zajedno. Zaposlenih nema, svi žive od stočarstva. Pomoć opštine i države veoma im znači.

"Ostao sam bez posla i odlučio sam jednostavno da ostanem na selu .Dobili smo to drugo dete imamo ćerkicu prvo i želimo da stvaramo porodicu na selu", kaže Aleksandar Bečanović. "Volim decu, deca su pokretači života i ako nemate decu nemate nemate to je razlog da se živi. Mi se nadamo da da će biti bolje, ovaj i ako bude bolje biće i treće dete", kaže Ana Bečanović. Jednokratno 40 hiljada dinara i mesečno po 15 hiljada dobijaju Bačanovići. Opština ove godine ulaže 45 miliona za razvoj poljoprivrede i još 12 miliona daje poslodavcima ako zaposle mlade, godinu dana platu obezbeđuje lokalna samouprava i još najmanje pola godine poslodavac, prioritet su žene.

"Želimo da poboljšamo ekonomsku sliku na području opštine Knić, da osnažimo ekonomski naše porodice kako bi time se stvorili uslovi za rađanje dece. Pre svega demografska slika na području opštine Knić nije zavidna", kaže Zoran Đorović, predsednik opštine Knić. Nizom mera država podstiče rađanje. Najvažnije je usklađivanje rada i roditeljstva i finansijski podržati rađanje drugog deteta.

Prosečna starost u opštini Knić je 47 godina, prošle godine rođeno je 66 beba, u 2017. godini do sada 54, podsticajne mere, kažu daju rezultate.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži