Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Zdravlje Vreme je za šljive
 
 

Vreme je za šljive

Šljive ovih dana doživljavaju svoj vrhunac, pa je pravi trenutak da ovo niskokalorično voće iskoriste u svojoj ishrani.

Dok tokom ostalih perioda godine možemo da ih jedemo u različitim drugim oblicima (pekmez, suve šljive…) sada je pravi trenutak da priuštite sebi sočne, sveže šljive po kojima su naši krajevi poznati.

Evo samo nekoliko razloga posle kojih ne bi trebalo da razmišljate mnogo o tome da li su šljive dobre za vas:

Šljive su jedna od najboljih niskokaloričnih voćki, sa veoma malim glikemijskim indeksom. Tako da, uprkos svom slatkom ukusu, šljive neće izazvati divljanje nivoa šećera u vašoj krvi.

One sadrže i nezanemarljivu količinu vitamina C, koji podstiče borbu organizma sa infekcijama i uvećava nivo apsorpcije gvožđa iz hrane, zbog čega imamo više energije.

Fenolski sastojci šljiva, kao što su procijanidin, neohlorogenska kiselina i kvercetin, smanjuju upale i pomažu pri neutralizaciji kiseonika koji može oštetiti naše ćelije.

Izvor:The Guardian/B92

 

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži