Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Zdravlje Koristite senf protiv bolova i opekotina
 
 

Koristite senf protiv bolova i opekotina

Možda niste znali da senf ne mora da se primenjuje samo u ishrani, on može da posluži i kao priručno sredstvo protiv različitih bolova u mišićima i opekotina.

Ako ste se opekli, zahvaćeno područje premažite debljim slojem senfa i bol bi trebalo brzo da nestane.

U slučaju da ste promukli i da vas grebe u grlu, dobro pomešajte senf, sok od pola limuna, po kašiku soli i meda i pola šolje ključale vode. Posle deset minuta, kada se mešavina ohladi, uzmite gutljaj-dva i grgoljite. Mešavina nije prijatnog mirisa i ukusa, ali je delotvorna.

Ovaj začin će vam pomoći i da opustite mišiće koji su bolni zbog preteranog vežbanja. Ako osećate bol u mišićima celog tela, pripremite kupku.

Pomešajte dve kašike senfa, kašičicu morske soli i mešavinu stavite u kadu sa vrućom vodom. Senf će pojačati terapeutsko dejstvo soli i bol u mišićima brzo otkloniti.

Lezite u kadi oko 20 minuta, a posle kupke dobro se istuširajte kako se na koži ne bi osećao miris senfa. Ili, posle dugog stajanja, kada osetite bol u stopalima, napravite kupku za noge.

U šerpi punoj vrele vode mešajte kašiku senfa sve dok se ne rastopi. Prespite u lavor i ubacite nogu u kupku.

Osećate li bol u donjem delu leđa, agoniju okončajte uz pomoć paste koja se pravi od mlevenog semena gorčice (od nje se pravi senf) i dvaput više brašna.

Lagano mešajte u toploj vodi dok ne dobijete pastu koju ćete staviti na tkaninu, a nju potom na bolno mesto.

Učvrstite tkaninom ili zavojem. Pastu držite od 20-30 minuta.

Izvor:Večernje Novosti

 

This content has been locked. You can no longer post any comment.