Trenutno se nalazite na strani: O Kragujevcu Ekonomija Privreda Istraga stopirala trgovinu stokom
 
 

Istraga stopirala trgovinu stokom

Nakon što je Ministarstvo poljoprivrede raskinulo ugovor s Veterinarskom stanicom „Kragujevac“ o zdravstvenoj zaštiti domaćih životinja, u kragujevačkim selima je u potpunosti obustavljena trgovina stokom.

Odluku da raskine ugovor sa Veterinarskom stanicom „Kragujevac“, resorno ministarstvo donelo je nakon prijave da je ova stanica falsifikovala dokumentaciju i prijavila mnogo više ovaca nego što ih zapravo ima na ovom terenu.

Ugovor sa ovom stanicom raskinut je zbog sumnjive dokumentacije o broju uzoraka krvi, odnosno broju ovaca, ali i zbog duga prema državi, koji po osnovu neplaćenih taksa, iznosi više od devet miliona dinara.

Naime, prema poslednjem popisu poljoprivrede, na teritoriji Kragujevca ima 36.000 ovaca, a Veterinarska stanica „Kragujevac“ je Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede 2012. poslala podatke o čak 80.000 uzetih uzoraka krvi.

Na osnovu prijave Veterinarske stanice „Kragujvet“, kragujevačka policija je tokom prethodnih meseci ispitala na stotine vlasnika seoskih gazdinstava, pokušavajući da proveri je li zaista vršeno uzorkovanje krvi ili su veterinari te podatke samo provlačili kroz papire, s namerom da od Ministarstva poljoprivrede dobiju mnogo veću nadoknadu koja je, inače, predviđena ugovorom o zdravstvenoj zaštiti životinja.

Kako piše list „Politika“, istraga je pokazala da je bilo slučajeva uzorkovanja krvi u domaćinstvima koja nemaju nijednu ovcu, kao i da su kao vlasnici „virtuelnih“ stada upisivani čak i pokojnici.

Nakon sprovedene istrage, policija je Tužilaštvu prosledila krivičnu prijavu protiv jednog veterinarskog tehničara iz VS „Kragujevac“, koji se sumnjiči da je državi naneo štetu od oko tri miliona dinara. Do kraja godine, u Tužilaštvo bi trebalo da stignu i dodatne prijave protiv još nekoliko odgovornih lica, uglavnom veterinarskih tehničara. Da li će slučaj stići i na sud, zavisi od ocene Tužilaštva da li ima elemenata za podizanje tužbe.

Iz VS „Kragujevac“ poručuju da im je cela ova priča nameštena, delom iz ličnih, delom iz političkih razloga, s namerom da im se oduzme teren i tržište koje su pokrivali. Rukovodstvo ove stanice preti čak i krivičnom prijavom protiv odgovornih u veterinarskoj inspekciji Šumadijskog okruga, tvrdeći da su Ministarstvu poljoprivrede odatle prosleđeni lažni podaci.

Raskid ugovora između Ministarstva i VS „Kragujevac“ za posledicu ima blokadu prometa stokom u kragujevačkim selima, jer je stokom nemoguće trgovati bez „zdravstvenog kartona“, odnosno bez zdravstvene provere i potvrde koju izdaju ovlašćene veterinarske stanice.

Seljaci, zbog toga, ne mogu da prodaju nijedno grlo, a klaničari su dovedeni u situaciju da stoku kupuju van Šumadije, što povećava troškove transporta i poskupljuje proizvodnju.

Veterinarska inspekcija sada pokušava da animira sve veterinarske stanice u Šumadiji sposobne da preuzmu teren koji je pokrivala najveća ustanova tog tipa u ovom delu Srbije – VS „Kragujevac“. Taj posao, kažu, ne ide lako, jer je sa ograničenim resursima – vozilima, opremom i veterinarima – u kratkom roku gotovo nemoguće organizovati zdravstvenu zaštitu životinja na potpuno novom terenu.

Izvor:Politika