Trenutno se nalazite na strani: Moj grad Dešavanja Koncerti Otvaranje Univerzitetske letnje scene
 
 

Otvaranje Univerzitetske letnje scene

U sredu, 05. jula 2017. godine, u 20,00 časova u parku Rektorata koncertom hora i orkestra Fakulteta pedagoških nauka iz Jagodine, biće svečano otvorena Univerzitetska letnja scena.

 

Hor FPNJ u mešovitom sastavu radi i stvara nepune dve školske godine, pod rukovodstvom Milice Stanković. Članovi hora su studenti FPNJ (učitelji, predškolski i domski vaspitači) i nekolicina profesora. Horsko pevanje kao izborni predmet u okviru svih studijskih programa na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini pruža studentima mogućnost da svoje pevačko umeće predstave na nestandardan način. Trenutni repertoar hora su mnogobrojne kompozicije svetovnog ali i duhovnog karaktera, domaćih i stranih kompozitora. Nakon niza nastupa i angažovanja u gradu i zemlji hor je svoje umeće predstavio na festivalu ,,Dostojno jest“ u Pomorju, u Bugarskoj, početkom juna meseca.

Ovaj festival je 2017. godine po 14-ti put okupio preko 30 horova koji pravoslavnu horsku muziku izvode profesionalno ili amaterski iz gotovo svih pravoslavnih zemalja (Rusije, Ukrajine, Bugarske, Rumunije, Grčke i Srbije). Nastup hora FPNJ na samom festivalu je propraćen ovacijama publike, komisije i prisutnog sveštenstva. Nagrađen je priznanjem za ozbiljnu i ubedljivu interpretaciju pravoslavne muzike, a drigent za iskreno i uzvišeno poštovanje pesama Hristove vere, znalačko rukovođenje horom i dostojno predstavljanje na festivalu. Tu su i diplome za uspešno debitovanje na festivalu i dirigentu i horu, zatim blagoslov i zahvalnost protojereja hrama ,,Rođenja Presvete Bogorodice“ u Pomorju za učestvovanje na festivalu i poziv za sledeću godinu. Po svemu sudeći, ovo je bio jedinstven muzički i umetnički izazov.

Hor FPNJ tradicionalno daje Vaskršnji koncert kao poklon gradu a nedavno je održan još jedan celovečernji koncert na letnjoj sceni izletišta Potok u Jagodini. Tom prilikom su hor, orkestar i folklorni ansambl FPNJ sa gotovo 80 učesnika građanima Jagodine priredili jedinstven muzički užitak. Orkestar FPNJ u sastavu: harmonika, flauta, violina, gitare i ritam sekcija, takođe je mlad ansambl. Tek godinu dana vredno radi i ostvaruje zapažene rezultate, ne samo u okviru nastupa hora već i nastupa fakultetskog folklornog ansambla.

U maju 2017.godine orkestar i folklorni ansambl FPNJ održali su celovečernji koncert u mestu Lovra u Mađarskoj, nadomak Budimpešte, mestu sa pretežno srpskim stanovništvom. Orkestar uglavnom izvodi narodnu srpsku muziku ali se neretko na repertoaru nađu i dela ozbiljne muzike. Orkestrom rukovodi student Bratislav Starčević.

This content has been locked. You can no longer post any comment.